• 瀏覽: 355,626
  • 回覆: 1,599
  • 追帖: 1
+289
引用:
原帖由 ckfy 於 2007-2-2 10:57 AM 發表
我係shellback,去澳汌既時侯過左赤道
果日我地叫"wog day",只會船過赤道先有得玩
但我唔係golden shellback,要同一時間過赤道同international time line
係阿! 英文係"Wog Day"阿! 真係多謝你!

補充少少, 未曾試過"過赤道"的是Pollywog, 過了赤道的就成了Shellback! 係海軍的一種傳統玩意, 有D似大學玩新生之類! o係船上對住個海, 工作又繁重, 久唔久係要顛o下......

呢張相係小鷹的Wogs,
睇睇有冇你D Friend! 係呢, ckfy兄你有冇Wog的靚仔相?

近年的確對艦船的基本Data冇以前咁上心了! 可能一來對左好多年, 二來這些資料可輕易的在書本上和網上check到吧? 近年都喜好一些"較深入"的東西, 開頭自己都好驚對Modern Navy失去興趣, 後來得到D Friend提點, 話我應該"向深入一點"的地方前進(e.g.禮儀、編制......等), 重比佢地寸我"做人要進步"! 真係比佢地激奀我!

引用:
原帖由 今日城 於 2007-2-2 07:58 PM 發表
近年的確對艦船的基本Data冇以前咁上心了! 可能一來對左好多年, 二來這些資料可輕易的在書本上和網上check到吧? 近年都喜好一些"較深入"的東西, 開頭自己都好驚對Modern Navy失去興趣, 後來得到D Fri ...
RAM 公牛喎
好清晰,原來真實既 RAM 都幾 "巨大"

係你影的嗎?

高手? 嘩~千祈米講! 雖然恭維說話係好順耳, 但我經常都警惕自己:

『高處不勝寒, 高處未算高!』

好似這個Forum咁, 先係高手如雲呢! 我重有好多野要向佢地請教阿!

(如果真係要我比, 我比起我自己D Friend, 我真係連"望其項背"都冇資格阿!)

哈哈~唔係亞! 我只係香港一個小小Modern Navy Fans o乍! But好開心認識你!

聽聞Atsugi就快搬, 堅定流阿? 如果搬左, 你第日要趕車上船就慘了!

(如你覺得我條問題超越FOUO甚至SBU, 你都可以唔答! )

那RAM圖是在Wikimedia找的!

原來版主對Modern Navy也有興趣嗎? 真要好好交流一o下阿!

CIWS/ILWS中, 你覺得那個最得? 我幾like Sea Zenith, 不過見得最多係方陣! cowpen兄最近影左果隻離港的FFG, 可惜太蒙同太遠, 睇唔真她支"方陣"係唔係新銳形, 小小可惜!

下面D相係舊年USS Reuben James 訪港時影的, 果個"方陣"是舊款 or 新款 ?

引用:
原帖由 今日城 於 2007-2-2 08:57 PM 發表
那RAM圖是在Wikimedia找的!

原來版主對Modern Navy也有興趣嗎? 真要好好交流一o下阿!

CIWS/ILWS中, 你覺得那個最得? 我幾like Sea Zenith, 不過見得最多係方陣! cowpen兄最近影左果隻離港的FFG, 可惜太蒙 ...
科技進步,方陣漸漸唔掂
被 RAM 取代是時間問題

我覺得 RAM 是現時最可靠的 CIWS

引用:
原帖由 hellolin 於 2007-2-2 08:26 PM 發表
看來這裡在Atsugi的大大不少啊~~兩位大哥能不能進來分享一下經驗?我來日本半年多吧,剛趕上winter curise去香港玩了一回,現在有好多想法想要 ...
多多指教

小弟係大約係1990年的添馬艦的開放日.......仲係中學生,上去隻皇家海軍護衛艦,托住件雙管座地重型機炮.... 2 x 12.7mm,假裝向尖沙咀天星小輪掃射 ,自己仲發出炮聲 .....仲比個阿伯望住

勁阿~原來此FFG已換上最新型版本, 是加彈(1550rds)、長管加程(機密)、夜間人工作業(FLIR, 及TV)、加針水面目標的PSUM版!

我貪心D, 想問cowpen兄有冇這些最近訪港FFG艦橋頂的近距圖片? 如有請貼出, 想"深入"了解一下這些FFG被移走單臂Launcher後的近況! Thanks!

你講o既係COC, 呢D野經常發生, 佢地係香港都經常有舉行, 我都試過去觀禮, 唔係出奇, 未必同"偉大祖國隻Sub"有關的! 咁公器私用實會記錄在行為薄, 仕途一定有影嚮就真!

Atsugi重可以住就最好o拉, 搬去第處就一定好多同僚"MM"聲了!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]