• 瀏覽: 23,243
  • 回覆: 166
引用:
原帖由 owlhouse 於 2018-6-21 06:47 PM 發表
單身,想買樓,樓太貴又住得細,越覺得唔抵,很想離開香港,在海外做小生意,請問有咩方法?

申利:100萬唔夠,希望去東歐。
支持,香港人不知所謂,有魄力走去海外闖一闖,香港已死

去廣州大灣區。

引用:
原帖由 owlhouse 於 2018-6-21 11:11 PM 發表

東歐有問過,用較少錢就可以去,不過部份有一條件,便是識當地語言。
強者人在東歐早已插旗, 一家大細住大屋,  懂當地話,入過一間名字" 香港餐廳",  竟是由浙江去的強者開, 他英文反而唔多識, 我用強者語。。叫個餸幫襯下, 當然D餸無香港味道啦!

不如去非洲,四季如春,天大地大無敵海景,自己點起樓都得

引用:
原帖由 kang1982 於 2018-6-22 11:12 AM 發表
其實大部分內地城市都很乾淨,周街垃圾的印象是怎麼來的
毒果說是就是

根本中國人均碳排, 衛生, 環境

遠比很多國家好

傻仔才以為一街都係毒

開民宿要賺錢 第一 fd要夠多

引用:
原帖由 yoko2018 於 2018-6-22 10:46 AM 發表

支持,香港人不知所謂,有魄力走去海外闖一闖,香港已死
明顯, 樓主就係無魄力果款

去台灣啦,有小確幸

走快啲喇畏

引用:
原帖由 owlhouse 於 2018-6-21 06:47 PM 發表
單身,想買樓,樓太貴又住得細,越覺得唔抵,很想離開香港,在海外做小生意,請問有咩方法?

我一向認為, 移民,出國, 乃人權及自由, 人有權追尋自己既生活方式
不過, 香港雖然很多缺點, 但畀到你既野亦唔少, 例如你的100萬
如果你有幸(或不幸?)投胎在你嚮往既東歐國家, 在這些國家長大,你可以儲100萬去做小生意嗎?
.............
好多大大聲話香港唔好, 要移民既人, 佢用來移民既資金,其實就係靠香港呢個發達資本主義社會搵返來,甚至係通過買賣樓宇獲利得返來......

最近好多這類的帖,真真假假別有用心的人發放負能量想影響大家。

版主應該正視一下。

引用:

放錯區了,定係又別有用心呀

攞一半都夠啦,快走唔送

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]