• 瀏覽: 3,621
  • 回覆: 25
一早就唔該掛勾
以前發展商可能收買官員, 不讓居民平賣,影響私樓心理價

同意不過

香港樓宜家都被大陸客用來洗黑錢避險

引用:
原帖由 martin101 於 2018-6-21 10:37 AM 發表
同意不過

香港樓宜家都被大陸客用來洗黑錢避險
好大機會係……政府都廢……不過可能有人揾倒著數既……

要有機制提防有人灆用政府珍貴資源

完全唔收地價就平好多, 要買賣及出租要補晒佢

引用:
原帖由 benadsl 於 2018-6-21 11:00 AM 發表

私人樓是商品房,按市價隨便炒,沒所謂。

但居屋作為保障性住房與脫離一般群眾收入的市價掛鉤,以此定價根本就唔正常。
脫勾可以, 但既然是"保障性住房", 咁就應該只有居住功能,而沒有"增值"功能,
即係居屋永遠唔可以在市場買賣, 要賣,就只能以折舊價, 賣返畀政府, 再由政府賣畀另一個居屋申請人

我一向認為, 政府容許居屋,甚至公屋在市場自由買賣, 是用政府資源幫助小部份人資產增值致富,絕不公平

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2018-6-21 11:08 AM 發表

脫勾可以, 但既然是"保障性住房", 咁就應該只有居住功能,而沒有"增值"功能,
即係居屋永遠唔可以在市場買賣, 要賣,就只能以折舊價, 賣返畀政府, 再由政府賣畀另一個居屋申請人

我一向認為, 政府容許居屋,甚至公屋在市場自由買賣, 是用政府資源幫助小部份人資產增值致富,絕不公平 ...
正確,一早應該要這樣,要分開真正居住同炒樓的分別

引用:
原帖由 benadsl 於 2018-6-21 11:53 AM 發表

說的很好!房子就是用來住的不是用來炒的,保障性住房最少要禁售20年
呢點絕對同意
直頭不准賣

賣就計折舊率賣番俾政府

一定要同市價掛鉤,但折扣可以睇購買力調整。如果唔係,就等於政府送幾百萬畀呢一少撮人。對社會唔公平。

引用:
原帖由 benadsl 於 2018-6-21 10:31 AM 發表
居屋以市價七折推售,新一期的啟德啟朗苑平均呎價高達9755元,最貴呎價更破萬。運輸及房屋局局長陳帆表示,當局正研究居屋定價與市價脫勾的問題,行政長官林政月娥亦親自了解有關情況,若有決定會盡快公布,他呼籲給予政府團隊「多少少空間」。

咱們偉大的領袖習近平總書記曾經教導過全黨全國:房子是用來住的!不是用來炒的!!支持特區政府全面貫徹落實習近平總書記的重要指示!居屋作為保障性住房,根本就不應該 ...
平賣俾不能負擔樓價的市民係好既, 但例如家150萬賣俾佢, 現值400幾萬, 佢, 將來佢賣佐, 咁係咪用公帑補助佢置富呢?
特衰政府要諗個好方法, 味好心做壞事.

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]