• 瀏覽: 2,262
  • 回覆: 8
美國版本:
1. 美國仍然係全球最大經濟體、美國仍然掌握尖端科技
2. 全世界都會怯於美國威迫,主動投降

中國版本:
1. 美國人民受傷會對執政共和黨構成壓力
2. 特朗普會自動收皮

推論:
1. 美國只想以「極限施壓」模式,令對方嚇破膽投降,但本身就害怕真係打起貿易戰
2. 中國則有準備貿易戰的真正到來,只有令美國人民直接受害才會回到正軌,係「以戰止戰」

最終結果:
在2020美國大選前,都唔使期望貿易戰會停止

未必
如果今年中期選舉笨象黨大敗
貿易戰將提早摺埋

面對農業選票、同部份入口零售業選票,六月份實行入口關稅風險真係好高

引用:
原帖由 星海揚帆 於 2018-6-21 12:42 AM 發表
未必
如果今年中期選舉笨象黨大敗
貿易戰將提早摺埋
特朗普民望一直低迷,直至發動貿易戰就超越奧巴馬同期民望
可見貿易戰在美國國內是有支持的
我認為今年11月中期選舉,共和黨不會大敗,但很可能失去眾議院控制權
萬一共和黨真係大敗,亦可能令政策更加極端,而非令貿易戰提早摺埋
在美金回流+貿易戰拉高通漲雙重壓力之下,最快明年美國民眾才會感受到真正壓力

又可能有人送特生去見甘乃迪,到時新人事新作風

引用:
原帖由 starr 於 2018-6-21 08:18 AM 發表

特朗普民望一直低迷,直至發動貿易戰就超越奧巴馬同期民望
可見貿易戰在美國國內是有支持的
我認為今年11月中期選舉,共和黨不會大敗,但很可能失去眾議院控制權
萬一共和黨真係大敗,亦可能令政策更加極端,而非令貿易戰提早摺埋
在美金回流+貿易戰拉高通漲雙重壓力之下,最快明年美國民眾才會感受到真正壓力 ...
唔抵得中國經濟增速快且不受美國控制。為咗維護利益,死都唔肯承認美國貿易赤字根本就系美元霸權形成嘅,要維持美元霸權就一定要維繫相對數額嘅貿易逆差。美國其他問題其實都系美國體制缺陷造成嘅。但呢d道理唔可以明言,唯有搵一隻替罪羔羊。睇下數字,完全唔需要考慮,中國就系呢隻替罪羊。所以兩黨政客、傳媒近年一直吹中國人搶走哂美國人嘅工作、就業機會,美國人又點會唔支持美國政府殺羊閑著,剪羊毛。可惜中國唔系一隻沉默羔羊,美國冇咁容易得手,到最後衹會損手爛腳。

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2018-6-21 09:25 AM 發表
我覺得特生唔使人送, 愛吃快餐的他好容易會中風

附件

愛吃快餐的川普.jpg(57.72 KB)

del

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2018-6-21 09:25 AM 發表
特朗普為美國軍工複合體作出鉅大貢獻,應該唔會被暗殺

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]