• 瀏覽: 16,462
  • 回覆: 37
照醫學界這種反應,難道電子煙比傳統煙更危險嗎?
禁止電子煙、加熱煙在港販賣,
煙民就冇得選擇,繼續吸食傳統煙。
令人覺得醫學界偏幫傳統煙草商!
政府及醫學界、反電子煙組織,請問你地有沒有比較電子煙與傳統香煙,哪種對人體危害性嚴重呢?

引用:
原帖由 mango178 於 2018-6-20 08:13 PM 發表
照醫學界這種反應,難道電子煙比傳統煙更危險嗎?
禁止電子煙、加熱煙在港販賣,
煙民就冇得選擇,繼續吸食傳統煙。
令人覺得醫學界偏幫傳統煙草商! ...
直到現在,醫學界還未能就加熱煙、電子煙危害人體數據跟傳統煙相比較

禁傳統後面有多少利益

醫學界為何不給電子煙、加熱煙一個公平的機會?

即係同美國禁鎗一樣

電子煙咪一樣有害……

傳統煙有害已證實,電子煙有無害未知。唔禁傳統煙,要禁電子煙係乜邏輯?

引用:
原帖由 星風月霧 於 2018-6-21 07:34 AM 發表
傳統煙有害已證實,電子煙有無害未知。唔禁傳統煙,要禁電子煙係乜邏輯?
咪係
都唔知醫學界點諗

引用:
原帖由 Df21d 於 2018-6-20 10:54 PM 發表
電子煙咪一樣有害……
傳統煙賣得,電子煙點解又唔賣得?

引用:
原帖由 gototimlee 於 2018-6-21 08:28 AM 發表

你想知點解?因煙草商比醫學界好多錢去了解草再去改良(可以係癈話)煙令品質一至。但電子煙可以自行做煙油,咁令到品質不一佢哋好難估計有咩壞處 ...
你煮飯都唔知會落乜調味料喎,不如禁止煮飯全民去餐廳啦

引用:
原帖由 gototimlee 於 2018-6-21 08:28 AM 發表

你想知點解?因煙草商比醫學界好多錢去了解草再去改良(可以係癈話)煙令品質一至。但電子煙可以自行做煙油,咁令到品質不一佢哋好難估計有咩壞處 ...
解禁電子煙亦同時會立法規管。

煙草商勢力極大丶一直可以收錢(合法地)損害人的身體 🙄

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]