• 瀏覽: 61,235
  • 回覆: 884
  • 追帖: 2
+89
Nothing makes sense here
The only thing that does make sense is that nothing makes sense
呢件「當地人」呢次死緊啦,佢可能以為自己係香港,任鬧無問題。

不過「新加坡」嘅「national language」係「馬來西亞語」喎,點解個大叔唔講「馬來西亞語」嘅???

仲有呀,「新加坡」嘅official languages係 英語、馬來西亞語、華語「即中國嘅普通話」同埋泰米爾語
引用:
原帖由 Frankinztein 於 2018-6-20 05:19 AM 發表
英文是新加坡的官方語言之一,當地人常以說得一口流利英語自豪。近日,新加坡「大食代」(Food Republic)美食廣場內,一名來自中國的女侍應就因為不懂說英語,被一名當地人大罵羞辱:「你必須學講英語,你不懂說英語,就滾回你自己的國家!」繼續睇:【歧視中國人?】司機唔識講英文...

https://static.appledaily.hk/images/e-paper/vdo/2018061 ...

最底屌就係請呢位阿就嬸嘅公司

撐大叔,新加坡就係新加坡

新加坡只是牆頭草國家

引用:
原帖由 Frankinztein 於 2018-6-20 05:19 AM 發表
英文是新加坡的官方語言之一,當地人常以說得一口流利英語自豪。近日,新加坡「大食代」(Food Republic)美食廣場內,一名來自中國的女侍應就因為不懂說英語,被一名當地人大罵羞辱:「你必須學講英語,你不懂說英語,就滾回你自己的國家!」繼續睇:【歧視中國人?】司機唔識講英文...

https://static.appledaily.hk/images/e-paper/vdo/2018061 ...
Not nice to step on our own kinds!  If he's so well off then why buy fast food?

可惜係連當地人同當地媒體唔撐。
引用:
原帖由 liuche01 於 2018-6-20 05:46 AM 發表
最底屌就係請呢位阿就嬸嘅公司

撐大叔,新加坡就係新加坡

漢兒盡說胡兒語

引用:
原帖由 jimbo86 於 2018-6-20 05:52 AM 發表

Not nice to step on our own kinds!  If he's so well off then why buy fast food?
Your argument is neither cogent nor sound.

做客務工作連簡單交流都不能!

新加坡係打亂種地方,點係中國人面前硬呀

垃圾地方,不值一提。 Singlish 聽死鬼佬,世界出名啦。

引用:
原帖由 cheungcrm 於 2018-6-20 06:06 AM 發表

Your argument is neither cogent nor sound.
Solly is not very good engrish. I get around outside of China Town.

一個On9無底線既本土大叔,你要鬧要投訴就去鬧同投訴個老闆,唔系個員工,唔系咁L簡單既道理都唔明呀。

新加坡勞工法例係點?有冇指定必須識英文?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]