• 瀏覽: 36,838
  • 回覆: 200
  • 追帖: 1
港鐵沙中線工程接連爆出事故,立法會鐵路事宜小組委員會主席田北辰今早(19日)於電台節目中指,涉事承建商禮頓亞洲(下稱禮頓)同時手握高鐵西九龍站及政府7個項目合約,工程總額達600億港元。他質疑這個原因,令它「大到冇人敢郁佢」.........

新聞來源連結:
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20180619/bkn-20180619092602842-0619_00822_001.html

怪不得禮頓一副滿不在乎咀臉,原來如此。

田都講得對

之前政府話除牌
根本無這樣的本錢
影響太大

都係政府太依賴他們

類似的情況係政府部門好少事都比$依賴外籍顧問公司幫佢地做決策
根本幾乎無了他們政府部門便幾乎不能運作立刻休刻咁滯
上次環境局首長企出來講
全程10句中有超過5句居然係話顧問叫佢咁做咁做

引用:
原帖由 oldbeer 於 2018-6-19 08:14 PM 發表
田都講得對

之前政府話除牌
根本無這樣的本錢
影響太大

都係政府太依賴他們

類似的情況係政府部門好少事都比$依賴外籍顧問公司幫佢地做決策
上次環境局首長企出來講

...
停佢5年都死了

踏走佢, 叫中央派工程隊來接手,應該可郁佢

引用:
原帖由 simpson777 於 2018-6-19 08:28 PM 發表
搵終角見竹啦

香港得一間大判公司?

官商勾結2.0

呢間禮頓接咁多政府工程
應該是跟好多高官關係良好
話唔定部份會退休後轉去禮頓出糧
政務司只肯查一個站,唔肯全面查
應該內有田坤

之前已有師兄話政府大部份基建只給2間做
一間金門一間禮X
2間都是鬼佬公司
其他的根本無份

今次呢單大醜聞,正好考驗林鄭夠唔夠沙pop下令徹查,有無官商勾結弄虛作假..

引用:
原帖由 oldbeer 於 2018-6-19 08:14 PM 發表
田都講得對

之前政府話除牌
根本無這樣的本錢
影響太大

都係政府太依賴他們

上次環境局首長企出來講

...
英式管理

引用:
原帖由 fooddrink 於 2018-6-19 08:50 PM 發表

英式管理
以前英治時d 鬼佬用呢招來過$ 比英國

而家比$用佢地到有鑊時話係顧問建議, 唔關佢事

唔係強國公司,城邦傑青係唔會理架

引用:
原帖由 simpson777 於 2018-6-19 08:28 PM 發表
最慘到時班撚頭見中國公司,就算用一蚊都話人大白象呢,又有班薯仔會信先可悲嘛

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]