• 瀏覽: 37,530
  • 回覆: 298
  • 追帖: 1
+8
引用:
原帖由 陳嘉章 於 2018-6-18 08:41 PM 發表

你試舉生活的例子公屋為何不可以養任何品種的狗狗?
你住公屋定位就是窮人, 還要養狗 養狗不用錢嗎?

而家做狗好過做人

引用:
原帖由 陳嘉章 於 2018-6-18 08:48 PM 發表

Bb急尿,媽咪會好快就揍他在馬路邊放尿,這是好平常的事,等於你放狗在街屙尿一樣,相信Bb的尿都沒有用水沖走的!
攞人同狗比?人係叫人類,狗係叫畜牲,咁講你會唔會容易理解啲。

自律兩個字未必適合香港人 

一睇就知樓主是一個極度自私的人............

通街狗屎狗尿,臭到暈

你喜歡不代表其他人喜歡!
所以,要接受現實!

引用:
原帖由 陳嘉章 於 2018-6-19 12:53 AM 發表

我從來沒有聽過養狗會非常嘈吵的,你養過狗仔未?
你冇聽過啫
我隔離屋隻細狗逢一至五朝早就吠,因為個主人出左去,我本身都接受到,後嚟有時放假想訓妟啲都唔得

大廈公契哈準,關政府撚事咩

引用:
原帖由 trevorwong123 於 2018-6-19 01:55 AM 發表
講真,負責任嘅主人有幾多,以前未有立例,個個拖住隻獅子咁大嘅狗,唔戴口罩,講真,係,佢地真係保護到主人

但狗始終係動物,點都有機會誘發到佢嘅獸性

邊個去保障途人嘅安全?
你認為有起事上嚟,啲主人真係拖得住隻大狗? 可以好肯定咁同你講,佢發起力上嚟,你一定拖唔住佢 ...
咪係,我試過唔止一次比同一種狗亂9咁兇我,有次就係番屋企,臨入門咁啱隔離屋開門隻衰屋衝出嚟亂咁吠我,如果我縮可能就咬埋嚟
另一次我係朋友到,個主人放佢出嚟玩又唔睇住佢,我出門口,隻衰狗冇發現我,當發現我嗰陣就嚇親亂9咁吠,仲向住我行前幾步,可能因為當佢吠時我個人移後左半步,後來我企番定再向前行,佢就退後幾步但都有吠,我心諗有冇搞錯,主人咁冇責任,如果我退後多幾步真係覺得會比佢衝埋嚟咬我

引用:
原帖由 陳嘉章 於 2018-6-18 06:55 PM 發表
今日與母親請示,是否接受:若老婆回來住的時候,會帶同小狗一起。她正面回應:不能接受,理由是根據樓下大堂有貼上警告,不准養狗,有人違法已被罰款萬元訴訟費,這是一個位於天水圍的私人住宅建築物。

其實,現今社會,養小動物是非常普遍的現象,不論貓狗寵物、兔、鼠、雀,都有人飼養。政府應放寬法例,准許公屋、居屋、任何地方都可以攜帶小動物與家人一起過生活。

然而,母親的偉大不包括可愛的小動物,只要我自己過著 ...
有咁多閒錢養狗
住乜撚嘢公屋?

引用:
原帖由 波羅批 於 2018-6-19 01:50 發表

如果你個鄰居 喺屋企養雞養豬養鴨..........你係咪真係ok先?
新界養豬要申報嗎?如要,養狗可否申報就可以接受?沒理由養貓就得自由,養狗就有限制!是對龐物有歧視的感覺。

引用:
原帖由 thesun 於 2018-6-19 08:06 發表

所以香港法律有限制所有寵物。其實好簡單 你不如試下 搬入青山住 睇驗下。其實青山啲人 都係叫 下 流下口水 四圍屙下屎。
大路呀,青山你指是精神病院嗎?如果是,它們的受到影響力的人類,不是可愛的龐物噃!你都可以入去見識下。

引用:
原帖由 flyfromhk 於 2018-6-19 08:20 發表

不是在屋內,是在屋外,電梯內,放狗期間。大把狗發癲咁吠。
証明你未養過狗,就算是人,人與人之間都會發生磨擦,會叫囂、會打架、會殺人。但狗是不會向人打架、殺戮的!

引用:
原帖由 two3888 於 2018-6-19 08:30 發表

你住公屋定位就是窮人, 還要養狗 養狗不用錢嗎?
養狗未必是有錢人的生活,狗糧好平的。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]