• 瀏覽: 9,511
  • 回覆: 123
+7
不學無術

引用:
原帖由 highbury64 於 2018-6-18 07:38 PM 發表 

廣東百越文化不同中國文化
大越史記全書
越南民族的歷史肇始
于炎帝神氏三世孫帝明。當時帝明南巡五嶺,娶仙女為妻,生子祿續(涇陽王),治南方
,涇陽王與洞庭君的女兒共結連理,生下一子崇纜。崇纜又與仙女結合而生百子,建立了
百越王國

盲成咁都幾可怕。

引用:
原帖由 highbury64 於 2018-6-18 06:20 PM 發表
大陸自古就撻我地文化仲冒認龍舟係中國文化,好無知好無恥
以前香港屬於南越國管轄。。。。使唔使將香港還俾越南仔呀。。你老母

引用:
原帖由 malimasa 於 2018-6-18 07:04 PM 發表
..都不想理你了。這樣下去香港討論區大家可以正常的討論都被你們破壞掉了.
屈原係響楚地投水自盡。。。係湖南湖北人。。。。關你香港撚事。。。。係香港人貪人地習俗

反中反上腦,有病就睇醫生,不過呢d錢可以慳返,因為已經無得救

引用:
原帖由 宇宙外圍的主題 於 2018-6-18 08:03 PM 發表

大越史記全書
越南民族的歷史肇始
于炎帝神氏三世孫帝明。當時帝明南巡五嶺,娶仙女為妻,生子祿續(涇陽王),治南方
,涇陽王與洞庭君的女兒共結連理,生下一子崇纜。崇纜又與仙女結合而生百子,建立了
百越王國 ...
照樓主咁講。。。楚辭本來唔係中原文學。。。後來陸續有人模仿楚辭。。。。算唔算抄襲

黃絲新定義,廣東已不是中國一部分

del

del

引用:
原帖由 highbury64 於 2018-6-18 07:38 PM 發表

廣東百越文化不同中國文化
的確係。不過你係百越後代? 你姓冼啊?
如果你唔係百越後代。你叼咩中國文化啫。
仲有當年南北朝時代 廣東百越係冼姓部族帶領下 已經歸化左漢人啦。 冼族首領係女人。仲嫁左廣東個太守。號:冼夫人。係歷史度都幾嚮朵架。

你係百越後代?邊支啊? 百越得番一支完全獨立文化個部族喔:百越西鷗部族
係邊度? 泰國人就係!
撒哇迪卡啊 兄台! 你個度架?

引用:
原帖由 highbury64 於 2018-6-18 06:20 PM 發表
大陸自古就撻我地文化仲冒認龍舟係中國文化,好無知好無恥
樓主呀樓主,我知道沙河粉出處唔是城門河,你母親應該是女人。

引用:
原帖由 highbury64 於 2018-6-18 07:46 PM 發表

係香港文化,如果吾係大陸人使咩落嚟香港搶月餅
哈哈……香港文化?你十幾年前一定未落香港啦!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]