• 瀏覽: 6,203
  • 回覆: 103
有人塞住你個口唔比你用廣東話?有人用槍指住你個頭迫你講普通話?

學校咁多年來一直都有英文課,咁你係唔係已經被迫用英文生活?點解仲會用中文出帖?

引用:
原帖由 andrewidv 於 2018-6-18 08:10 AM 發表
笑香港人唔講普通話。
你唔識咩,咁你語言能力好低下。
廣東話香港個個都識講,討論都無意義,
係你個人能力低啫。

引用:
原帖由 andrewidv 於 2018-6-18 08:25 AM 發表
只要大家都唔好笑大家,咁就無問題了。
如果現實係大家都唔笑就好囉 , 只可惜見到有人見酒店餐牌有簡體字, 都投訴到要酒店跪低 , 咁又公平嗎

引用:
原帖由 火爆判官 於 2018-6-18 10:38 AM 發表

如果現實係大家都唔笑就好囉 , 只可惜見到有人見酒店餐牌有簡體字, 都投訴到要酒店跪低 , 咁又公平嗎
反而香港有少部份西式食肆,待應都只懂英語,又唔見佢地嘈播。

我在迪士尼有國內遊客同我傾計,我聽佢說普通話,我回應佢麻東話,沒問題溝通到,最後她還會試講廣東話溝通,不用說太多道理,你去外國,唔通又會堅持要人地講你嘅普通話咩,也要就別人的語言

看你身份啦,你上司同你講普通話,同你講英文,你都要就佢地,就算低級過你既,唔識廣東話,同你講英文,你咪又要同佢講英文,

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2018-6-18 08:01 AM 發表
大把香港人的母話是圍頭話,客家話,福建話,上海話,四川話,湖南話…………點解全都被迫/被自願學廣府話。

中共亦只叫你學普通話,從冇話禁廣府話播。 ...
師兄,反華人士一定要咁講咁屈,唔係佢地邊度搵到生存意義,佢地唔只係香港散播假消息,重係外地不斷招遙撞騙,好多人相信佢地

根本冇任何人禁香港人講粵語,只係部分香港人自己怕人哋禁。中共立國至今,冇禁任何地方語言,只係內地想學習統一語言教學,制造公平考試制度。
至於對香港,從來無咁要求,等於以前英文中學主要用英語教學,唔係要洗你腦,而係要熟習你日常生活少用嘅語言,讓將來就業更容易。
因為香港華洋雜處,英文好多時用得到,以前都有國語,主要喺音樂堂。隨著中國興起,國內公司越來越多,為咗應付客戶,國語亦變得更重要,單靠音樂堂已經不夠,所以教中文多用國語,因為國語文法正正是書面語文法,學起嚟更易。
只要自己常用母語,邊個阻到你,若好似我嗰啲移民外國嘅親友,對下一代一句粵語都唔講中文字唔教,自然乜都唔識⋯

國語是國家的官方語言,香港是國家的國語合情合理是官方語言,廣府話這些應禁止使用

樓主都識話係廣府話,即廣州話。真本土請講返圍頭話,講人地大6方言做乜?

引用:
原帖由 抽後算帳 於 2018-6-18 08:41 AM 發表
其實樓主都係冇解釋到邊方面強迫學喎?至於笑人呢樣野,幾時都係香港人嘅強項啦,我承認架,我係土生土長的香港人,國籍係中國。
話恥笑人,香港人第二人,應該冇人認第一呱。

引用:
原帖由 andrewidv 於 2018-6-18 08:56 發表

希望係,但我相反,寫單唔識點講就笑人。
你係北京做樓面

引用:
原帖由 andrewidv 於 2018-6-18 08:30 AM 發表
咁有好人,亦有壞人。
點呀,宜家又講到有好人壞人,龍門搬完未

引用:
原帖由 andrewidv 於 2018-6-18 07:40 AM 發表
其實中國內地真係無資格,一口咬定香港人的母語不是廣府話,要強迫港人說普通話,
只可說,香港被英國管治了近一個世紀,
定下了非常健全的法律、完善的司法制度,
97後話收就收,話變就變,一定遇到問題。 ...
有迫你嗎?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]