• 瀏覽: 6,237
  • 回覆: 103
我都認同廣東話係香港嘅地方語言,亦係我嘅母語(因我父母都係講廣東話)。但普通話係香港將來絕對重要嘅語言,而香港係中國嘅一部份,更需重視普通話。(英語亦非常重要)

引用:
原帖由 andrewidv 於 2018-6-18 08:46 AM 發表

因為我做樓面,經常遇到那些操普通話,笑人唔識講普通話的人。
樓主, 理解不少內地客水準差別可以好大.  只好話因為客源因時代不同普通話已經係前線零售餐飲嘅必要skill set.  

身邊師兄做左成卅幾年trading, 80s外國家用英文, 90頭日本客多學日文, 90中後至今現今因為內地客, 台商, 供應商交手一日講普通話最多

又是巔倒是非的貼,樓主在港話比人笑樓主普通話說不好是真的嗎?

你已經先入為主你自己心裡已經有魔鬼了,別人說什麼做什麼你都以自己方式讀解,而你的方式是什麼?反中吧

你不放開心胸,你以後只會活在你自設的負面世界裡。。

引用:
原帖由 andrewidv 於 2018-6-18 09:03 AM 發表

唔清楚,我好細個。
咁最近網上瘋傳的,X仔三哥廣東話口音,你知啦掛。

引用:
原帖由 andrewidv 於 2018-6-18 07:40 AM 發表
其實中國內地真係無資格,一口咬定香港人的母語不是廣府話,要強迫港人說普通話,
只可說,香港被英國管治了近一個世紀,
定下了非常健全的法律、完善的司法制度,
97後話收就收,話變就變,一定遇到問題。 ...
又嚟,煩過西人

引用:
原帖由 andrewidv 於 2018-6-18 08:04 AM 發表
無講過話唔學,只係無權強迫香港人講,笑香港人唔講普通話。
鬼笑你咩,咁自卑做人好辛苦㗎,話時話,你唔笑人講大香港官話多謝都嚟唔切啦

引用:
原帖由 andrewidv 於 2018-6-18 07:40 AM 發表
其實中國內地真係無資格,一口咬定香港人的母語不是廣府話,要強迫港人說普通話,
只可說,香港被英國管治了近一個世紀,
定下了非常健全的法律、完善的司法制度,
97後話收就收,話變就變,一定遇到問題。 ...
知唔知官方語同母語的分別呀

其實在國內有七八成的人, 都是講不太純正的普通話的。
特別是南方一帶!

提示: 違規內容已被屏蔽
瞓覺係人既權利
香港退步不無原因

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2018-6-18 08:27 AM 發表

笑得崔生最犀利既,係邊班人呢,香港人呀!!!

最早笑別人廣東話唔正既,係乜人呢,都係香港人呀,仲要係大陸笑呀。
古仔都俾香港同胞笑到仆街啦

但年又點解唔叫英國人唔好迫你用英文?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]