• 瀏覽: 6,200
  • 回覆: 103
請鼓掌!
咁無聊嘅事都講到天快要冧咁。的確勇氣可嘉。

其實樓主都係冇解釋到邊方面強迫學喎?至於笑人呢樣野,幾時都係香港人嘅強項啦,我承認架,我係土生土長的香港人,國籍係中國。

總結:中國根本從冇剝奪香港人講廣府話的權利。
甚至在中國內地,亦冇剝奪講各種方言的權利。
又一抹黑中共帖。

我見好多人笑人廣東話唔正,多過笑人普通話唔正喎

引用:
原帖由 抽後算帳 於 2018-6-18 08:41 AM 發表
其實樓主都係冇解釋到邊方面強迫學喎?至於笑人呢樣野,幾時都係香港人嘅強項啦,我承認架,我係土生土長的香港人,國籍係中國。
因為我做樓面,經常遇到那些操普通話,笑人唔識講普通話的人。

其實呢,我覺得話滅絕廣東話根本有腦嘅都知冇可能,大陸只係要香港增加對普通話嘅認識同認同。廣東話係全世界華人圈幾乎係一個代表語言。中國移民去做外國定居都會學埋廣東話。要滅絕廣東話有咩可能?有人要搞嘢,特登將件事曲解同撩大而已。

廣府話係乜?

引用:
原帖由 andrewidv 於 2018-6-18 08:46 AM 發表

唔好轉換話題,係邊個迫你學先,係你老闆?客戶?特區政府?定係大陸先?講嘢要負責任喎,唔好信口開河喎。

引用:
原帖由 andrewidv 於 2018-6-18 08:46 AM 發表

茶客笑樓面笑知客廣東話唔正,我就見得多。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2018-6-18 08:51 AM 發表

茶客笑樓面笑知客廣東話唔正,我就見得多。
希望係,但我相反,寫單唔識點講就笑人。

其實依家唔俾你講咩 日拗夜拗

引用:
原帖由 andrewidv 於 2018-6-18 08:56 AM 發表

希望係,但我相反,寫單唔識點講就笑人。
咁咪練好啲EQ囉,本來無一物......。

香港人笑其他人廣府話吾正, 大把港產片橋段做證.

地方大, 方言多, 大家用個共通語言溝通有咩問題.
如果有人自覺比內地人優秀甚至比優越, 就更加應該學好普通話至少溝通到.  

有些人(包括自己)對其他國家有興趣都會學法德日韓文啦, 反過黎共他地方如日本一樣有方言(如關西弁), 我又吾覺當地朋友排斥國家語言日文喎....

引用:
原帖由 daimonster 於 2018-6-18 08:59 AM 發表
香港人笑其他人廣府話吾正, 大把港產片橋段做證.
唔清楚,我好細個。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]