• 瀏覽: 25,549
  • 回覆: 151
+2
港燦心態,一生冇運行

唔怪之得 D 人買泥買去都買唔到樓啦
原來真係有天才會信呢 D 咁有深度嘅文㗎
引用:
原帖由 highbury64 於 2018-6-17 07:35 PM 發表
https://m.wallstreetcn.com/articles/3338506

談起中國住房空置率,原中財辦副主任楊偉民近日在 “2018陸家嘴論壇”演講時表示:

我在中央財辦時,曾經請有關單位通過對用電量對全國住宅的空置情況摸底調查,顯示我國無論是城鎮還是鄉村住宅的空置率都相當高。比日本這種高度老齡化、少子化、城市化的國家還要高,日本是13%。

這很不正常,說明用來炒的 ...

惠州好多樓盤都空置率高,晚上得小貓幾戶開燈,不過吾喺賣吾出,樓盤都俾深圳佬買晒等炒,

引用:
原帖由 kevinfox 於 2018-6-18 02:42 AM 發表
上個星期又崩潰,今個星期支爆,三十幾年得閒又講下,你悶唔悶?
次按就爆撚左啦

引用:
原帖由 highbury64 於 2018-6-17 07:35 PM 發表
https://m.wallstreetcn.com/articles/3338506

談起中國住房空置率,原中財辦副主任楊偉民近日在 “2018陸家嘴論壇”演講時表示:

我在中央財辦時,曾經請有關單位通過對用電量對全國住宅的空置情況摸底調查,顯示我國無論是城鎮還是鄉村住宅的空置率都相當高。比日本這種高度老齡化、少子化、城市化的國家還要高,日本是13%。

樓主不了解國情。

空置率高係因為投資樓。一個人買十幾層樓,無可能層層自住。

引用:
原帖由 WongManTak 於 2018-6-18 05:26 AM 發表
no, you are misleading!
算下來,2017年,大中城市房屋空置率是11.9%,小城市房屋空置率13.9%,農村房屋空置率14%。
真好笑,甚麼是誤導呀台灣人?篇文用中國嘅空置率就有分大中小城市農村,但日本就得一個數字,點樣可以真正對比到?篇文就真係誤導嘞!

仲有就算用農村嘅14%空置率都係高過日本嘅13%少少,咁樓主話大陸經濟恐怖,其實佢都話埋日本經濟都好恐怖囉

爺又有新財路,學香港搞個空置房屋稅,肥仔…,各地方政府唔怕冇錢用!

引用:

談起中國住房空置率,原中財辦副主任楊偉民近日在 “2018陸家嘴論壇”演講時表示:

認同樓主講法!

支持樓主長租長租等跌

真係好L輕鬆

wallstreetcn.com

講咗夜鳩幾年

崩潰咗未啫?

引用:
原帖由 易博爺 於 2018-6-18 01:47 AM 發表

樓主你要做尾國打手專員都麻煩你上下大陸了解下民情啦,內地人d錢多到周圍買樓,以前都聽過下鬼城,但係呢兩年巳經比市埸消化晒,內地人一個家庭分分鍾買2至3間屋,一間祖屋,一間家鄉城市,另一間係外地工作地方。外國傳媒講左爆煲無十年都8年,但結果反轉越升越有,經濟越黎越好添 ...
非常正確,而且好多城市樓盤剛開始打地基,都俾人訂到七七八八了,依家大陸城鎮,農鄉,有田有地都沒必俾你起到樓,樓價只會越來越貴,唔係香港人識得買樓保值,大陸人都識

引用:
原帖由 抽後算帳 於 2018-6-17 10:51 PM 發表
大陸又唔係樓主嘅祖國,唔知佢咁關心大陸博乜?
唱衰囉,
原因可能出於嫉妒!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]