• 瀏覽: 8,597
  • 回覆: 110
  • 追帖: 1
就係如果分裂的話,絕對係有條件獨立

打老婆的班頭   降婦女的領袖

天若有情天亦老 人間正道是滄桑

佔有過更損失得多, 彷彿有循環因果
追憶 總比平凡易過,
沒試過那知真正愛, 無力再轉送別人
沒愛過那知真正痛, 原來面上沒傷痕
一世的錯為了一次的對
一世的冷為了一次的暖
要笑我笑我天生只有痴
提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 y2k2 於 2018-6-17 04:27 PM 發表
所謂有有條件獨立,都是因為他們有整個國家做后台才能有的條件。沒了整個國家的體量來支持,所有條件就不復存在了。例如加州,沒有整個美國的股票市場,他能有足夠的資金來做科研嗎? 廣東,沒有來自五湖四海的勞工,他能成為世界工廠嗎?

如果加州搞獨立公投
聯邦政府會唔會俾?

提示: 違規內容已被屏蔽
使唔使笑㗎?獨立喎,嘆慣食慣嘅人肯去博命咩?會死人㗎你估打機食雞呀?樓主冇放棄治療,準時食藥,早啲唞發你個春秋大夢啦!

引用:
原帖由 etsui 於 2018-6-17 06:53 PM 發表

所謂有有條件獨立,都是因為他們有整個國家做后台才能有的條件。沒了整個國家的體量來支持,所有條件就不復存在了。例如加州,沒有整個美國的股票市場,他能有足夠的資金來做科研嗎? 廣東,沒有來自五湖四海的勞工,他能成為世界工廠嗎? ...
不對不對,本末倒置了,沒有了加州的話,還有公司去美國上市嗎?  應該大量減少吧
沒有了廣東的工廠和還算是世界工廠嗎? 還有那些佔全國7成核電來源的核電廠
短時間內應該難找替代品吧

就算是所有衛星國都獨立了俄羅斯都未放棄蘇聯,只因為烏克蘭最終都話要獨立才死心地解散了蘇聯

引用:
原帖由 y2k2 於 2018-6-17 07:14 PM 發表

不對不對,本末倒置了,沒有了加州的話,還有公司去美國上市嗎?  應該大量減少吧
沒有了廣東的工廠和還算是世界工廠嗎? 還有那些佔全國7成核電來源的核電廠
短時間內應該難找替代品吧

就算是所有衛星國都獨立了俄羅斯都未放棄蘇聯,只因為烏克蘭最終都話要獨立才死心地解散了蘇聯 ...
你估原本在紐約上市加洲為總部的公司,會將其總部搬離加洲,定將公司轉去加洲國上市呢?
答案好明顯。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2018-6-17 07:24 PM 發表

你估原本在紐約上市加洲為總部的公司,會將其總部搬離加洲,定將公司轉去加洲國上市呢?
答案好明顯。
係邊度上市寫份表申請就搞掂同埋全世界都可以做得,但office,廠,lab,工人,話搬就搬?  邊樣對公司影響大啲? 同埋可以兩邊都搞上市,最多咪ab股形式

引用:
原帖由 y2k2 於 2018-6-17 07:37 PM 發表

係邊度上市寫份表申請就搞掂同埋全世界都可以做得,但office,廠,lab,工人,話搬就搬?  邊樣對公司影響大啲? 同埋可以兩邊都搞上市,最多咪ab股形式 ...
美國同加洲國爭取股票大佬。
結果…………
唔使我講啦

分你老X個西,比人分享。

引用:
原帖由 y2k2 於 2018-6-17 04:27 PM 發表
加州獨立

On99食賓州

引用:
點解一定要分裂?

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2018-6-17 07:41 PM 發表

美國同加洲國爭取股票大佬。
結果…………
唔使我講啦
中國同香港爭取股票大佬。 結果。。。唔洗我講啦

想講嘅係公司去邊度上市係冇上限的,只要環境穩定和過到上市規例就得,最好係全球都可以上市

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]