• 瀏覽: 59,053
  • 回覆: 375
  • 追帖: 4
+8
店主承認有收1隻虎蝦,甘果1隻蝦失踨係事實了

引用:
原帖由 esprithk 於 2018-6-17 04:01 PM 發表
其實現在科技進步, 建議酒家拍照再whatsapp證明留底。*或者讓食客再拍酒樓拍照的手機(顯示有相片)、唔需要口同鼻爭辯
生同煮熟後 SIZE 差好多。

其實香港都大把蠱惑佬!

不過有疑點, 點解事主只提供1隻虎蝦的相, 而無成袋的呢??

正常相機食先, 影完1隻對比圖, 都會再全袋影埋, 所以有啲可疑

引用:
原帖由 fanla22fanla 於 2018-6-17 04:54 PM 發表

我就試過逐隻秤,叫兩隻,出到黎有七隻拑,最後碟龍蝦收半價
可能係同一間當!年我碟龍蝦肉炒埋比你...

引用:
原帖由 willy222 於 2018-6-17 04:54 PM 發表

咁有無當場簽紙?無嘅話,正常共識都係已經一次攪掂。如果好似你咁講,咪分十次追都得。
咁店家有無要求?
不過如果係我, 你提出我會吾收。搞大佢。
當然你都可以告我誹謗。
你睇下裝修板, 一樣有拆點之後再唱情況。

引用:
原帖由 寫入讀出 於 2018-6-17 04:57 PM 發表
不過有疑點, 點解事主只提供1隻虎蝦的相, 而無成袋的呢??

正常相機食先, 影完1隻對比圖, 都會再全袋影埋, 所以有啲可疑
甘點解出來係1碟蝦毛?應該得店主講1隻虎蝦先岩?其實當時有拍片就清楚

引用:
原帖由 垃圾廢青禍港 於 2018-6-17 04:01 PM 發表
分析下,如相中所見size嘅蝦起碼4百蚊斤,有時甚至5百幾都有,200蚊只能買5-6吋的海中蝦,呢個已經好大嫌疑

其次,呢D魚目混珠方法根本冇可能過倒骨,係晚市最旺時段為左一千幾百蚊蝦影響成晚生意實屬不智,我唔覺得間鋪舖會on9到咁 ...
你買過餸未架?咩蝦要400 蚊斤,咪玩啦

引用:
原帖由 fbd51e3396c762 於 2018-6-17 16:58 發表

咁店家有無要求?
不過如果係我, 你提出我會吾收。搞大佢。
當然你都可以告我誹謗。
你睇下裝修板, 一樣有拆點之後再唱情況。
我咪話如果認為自己啱,應該唔收錢,保留追究權利。
我只係質疑佢又收錢又要唱

1) $200/斤買唔到咁大隻虎蝦,急凍貨都唔止。
2) 收咗人賠償就唔應該唱人,係理直氣壯就要蝦唔要錢。
3) 雖然而家興相機食先,但都唔會影定隻生蝦啩?難道未卜先知有人會玩嘢?

引用:
原帖由 super2030 於 2018-6-17 02:26 PM 發表
食店覺得自己無錯點解要賠錢比個客呢?
遇口同鼻咬情況,我親人開食店,都試過寧願賠錢息事寧人掃班瘟神走。。。。

左偷右扣呢的都係廚房不明文共識,但唔好太過份,澳州龍蝦縮小變湖北小龍蝦。

做得啱, 揭出奸商醜行, 以便大家有所警惕

引用:
原帖由 半紅不黑tt 於 2018-6-17 04:49 PM 發表
令我諗起廿幾年前,响某間酒樓食龍蝦伊麵底..碟嘢出到嚟得兩三作蝦肉,問負責人點解咁?佢話煮完有啲蝦肉溶咗,激到彈起!嗰時手機冇咁先進,又唔想嘈,最多以後唔幫襯... ...
龍蝦養到就死你先黎買,咩肉都冇晒啦

可能鋪頭忙中有錯將虎蝦送咗比另一台食客,用普通蝦補償,已經係比較好嘅諗法。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]