• 瀏覽: 59,090
  • 回覆: 375
  • 追帖: 4
+8
支持開名

引用:
原帖由 二叔呀勝 於 2018-6-17 16:38 發表

你咪係智障囉
麻煩不要用中文
大家都以為係
亞高智商,你認為係咪你認為係囉,如果你認為我啲唔係中文唔該搵人補習下先

引用:
原帖由 esprithk 於 17-6-2018 16:01 發表
其實現在科技進步, 建議酒家拍照再whatsapp證明留底。*或者讓食客再拍酒樓拍照的手機(顯示有相片)、唔需要口同鼻爭辯
影咗相留咗底,就無空間欺騙食客架啦。

引用:
原帖由 香港終歸變漁港 於 2018-6-17 02:29 PM 發表
港青最愛本土小店, 話有"人情味" .....真係耐人尋味
無燒到自己就話街坊小店好有人情味。

騙人

都可以叫2018懸案一椿。
照現計,店舖吾會貪了個幾隻蝦嗱屎上身,有時間都寧願做多轉客。相反,事主又吾會貪個幾百文老屈間店鋪。唯一可能我想到的可能就只有買蝦當時已被人貪龍轉鳳,但系又吾多似會為個幾舊水咁on9, 懸案😭

引用:
原帖由 esprithk 於 2018-6-17 04:01 PM 發表
其實現在科技進步, 建議酒家拍照再whatsapp證明留底。*或者讓食客再拍酒樓拍照的手機(顯示有相片)、唔需要口同鼻爭辯
方法係work, 但慎防廚子加料!!!

令我諗起廿幾年前,响某間酒樓食龍蝦伊麵底..碟嘢出到嚟得兩三作蝦肉,問負責人點解咁?佢話煮完有啲蝦肉溶咗,激到彈起!嗰時手機冇咁先進,又唔想嘈,最多以後唔幫襯...

引用:
原帖由 垃圾廢青禍港 於 17-6-2018 16:01 發表
分析下,如相中所見size嘅蝦起碼4百蚊斤,有時甚至5百幾都有,200蚊只能買5-6吋的海中蝦,呢個已經好大嫌疑

其次,呢D魚目混珠方法根本冇可能過倒骨,係晚市最旺時段為左一千幾百蚊蝦影響成晚生意實屬不智,我唔覺得間鋪舖會on9到咁 ...
所以我信間舖,費時阻住做生意買個廢投怕貼錢俾佢

引用:
原帖由 willy222 於 2018-6-17 03:31 PM 發表

凡事兩面睇,個客認為筆錢不足以賠償都可以唔收。收咗就當和解,呢個係共識;收咗錢又事後唱,呢啲係扑街行為。
閣下點解認為收錢=和解+保密?
收錢只係賠償部份。
保密部份再傾價錢。

引用:
原帖由 星Le1巴 於 2018-6-17 04:47 PM 發表
都可以叫2018懸案一椿。
照現計,店舖吾會貪了個幾隻蝦嗱屎上身,有時間都寧願做多轉客。相反,事主又吾會貪個幾百文老屈間店鋪。唯一可能我想到的可能就只有買蝦當時已被人貪龍轉鳳,但系又吾多似會為個幾舊水咁on9, 懸案😭 ...
有時係廚房佬出術,想信大家食鵝比飯都選擇“不斬開”

引用:
原帖由 半紅不黑tt 於 2018-6-17 04:49 PM 發表
令我諗起廿幾年前,响某間酒樓食龍蝦伊麵底..碟嘢出到嚟得兩三作蝦肉,問負責人點解咁?佢話煮完有啲蝦肉溶咗,激到彈起!嗰時手機冇咁先進,又唔想嘈,最多以後唔幫襯... ...
我就試過逐隻秤,叫兩隻,出到黎有七隻拑,最後碟龍蝦收半價

引用:
原帖由 fbd51e3396c762 於 2018-6-17 16:50 發表

閣下點解認為收錢=和解+保密?
收錢只係賠償部份。
保密部份再傾價錢。
咁有無當場簽紙?無嘅話,正常共識都係已經一次攪掂。如果好似你咁講,咪分十次追都得。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]