• 瀏覽: 48,001
  • 回覆: 475
  • 追帖: 4
+37
引用:
原帖由 kxkx 於 17-6-2018 01:26 PM 發表

想幫佢借屍還魂就一大班
老董幾廿歲,賣左家族航運業務之後咬住幾百億,咁都係『屍』?

引用:
原帖由 星海揚帆 於 2018-6-17 10:00 AM 發表
當年邊個推董伯伯落台架?
我有上街咁又點?

引用:
原帖由 kaiser2 於 2018-6-17 12:00 PM 發表

你咁講同老屈無分別,駐軍,人地真係有打仗,保衞香港,英國殖民地用英國標準有咩問題?而家都重用緊,咁我地向大陸買東江水,牛,菜…,又算唔算匯錢返大陸? ...
你是97後才到香港的新移民麼?

引用:
原帖由 kaiser2 於 2018-6-17 12:16 發表
你覺得用啟德機場已經夠?魯平話英國人用曬d錢,結果呢?
龍門搬運行動又開始
我只係話「玫瑰園」計劃係港英政府向祖家泵水既最好證明
你問證明
我咪俾你睇證明

引用:
原帖由 eta2892a2 於 2018-6-17 01:33 PM 發表
我當時未畢業,都係聽番啲前輩講咋

好多英國廠停晒全部生產線,只造特製建築材料俾香港機場,真係貴到天文數字黎

平過高鐵, 港珠澳大橋, 三跑
分別是香港機場已證明令香港經濟能力提升不少
證明當日投資沒有做錯

引用:
原帖由 eta2892a2 於 2018-6-17 01:33 PM 發表
我當時未畢業,都係聽番啲前輩講咋

好多英國廠停晒全部生產線,只造特製建築材料俾香港機場,真係貴到天文數字黎

由那時候開始,岀現大量非技術南亞工人,當時一個雜工,機管局出約1000,個班南亞工人到手只有450至550,差額去咗邊?

引用:
原帖由 kxkx 於 2018-6-17 09:36 AM 發表
1. 8萬5 - 港英政府既研究成果, 落係老董手上, 變了個假大空既計劃, 完全缺乏彃性, 缺乏執行能力, 沒有長遠規劃, 如此重要計劃只要一句'8萬5已經一早不再存在' 就消失得無影無縱
2. 孫九招- 董任內停賣地, 停建居屋政策, 令樓市供應斷層, 亦影響了曾的施政
3. 投資物業可申請移民政策 - 董任內容許國內外投資移民, 包括投資物業, 令香港炒家大增. 幸好最後給曾叫停了

...
認清楚事實。
當年老董推出八萬五計劃後不久就有沙士,樓價大跌,使到大批業主,尤其是負資產,同市民上街要求政府推出救市方案,所以先有失蹤嘅八萬五同孫九招出現。
香港而家樓價高,係香港人自己擺嚟嘅。

引用:
原帖由 吉利占 於 2018-6-17 01:37 PM 發表

我有上街咁又點?
佢落台之後幾年都相對比較安穩
C兄同當時上街既港人都做得好好

引用:
原帖由 kxkx 於 2018-6-17 09:36 AM 發表
1. 8萬5 - 港英政府既研究成果, 落係老董手上, 變了個假大空既計劃, 完全缺乏彃性, 缺乏執行能力, 沒有長遠規劃, 如此重要計劃只要一句'8萬5已經一早不再存在' 就消失得無影無縱
2. 孫九招- 董任內停賣地, 停建居屋政策, 令樓市供應斷層, 亦影響了曾的施政
3. 投資物業可申請移民政策 - 董任內容許國內外投資移民, 包括投資物業, 令香港炒家大增. 幸好最後給曾叫停了

...
1. 大陸人全球抄樓,倫敦,澳洲,加拿大,香港樓價大升,禁止境外投資
黑錢要走出去
2. 政府應停止買地給發展商獲利, 減低成本,轉而外判形式價底者得,取消入息限制,售買給香港人
3. 釋法收丁權,移山填海

引用:
原帖由 Votenoteking 於 2018-6-17 12:16 發表
你信梁會真正處理房屋問題,幫助現今對房屋有需求的年輕人嗎?董先生才是我們有房屋住的特首。
我覺得梁特首
係當時客觀條件許可之下
已經做左好多事

例如禁止建築面積發水
要租售樓宇時要註明實用面積
連雙辣招都出埋

香港既經濟現實就係好大部分靠個樓市支撐
所以出招太猛
打死左個樓市
好多人會唔掂
又重覆返當年負資產既場面

大判、二判、三判、CoW 好多人分嘅
引用:
原帖由 擂台賽 於 2018-6-17 01:42 PM 發表
由那時候開始,岀現大量非技術南亞工人,當時一個雜工,機管局出約1000,個班南亞工人到手只有450至550,差額去咗邊?

引用:
原帖由 擂台賽 於 2018-6-17 01:42 PM 發表
你以為今時今日香港政府外判既錢會比晒工人

引用:
原帖由 吉利占 於 2018-6-17 13:37 發表
我有上街咁又點?
罪魁禍首仲要沾沾自喜

引用:
原帖由 kxkx 於 2018-6-17 01:48 PM 發表

你以為今時今日香港政府外判既錢會比晒工人
問題是去了那一方的大判

廿五年後你都可以同樣話 高鐵, 港珠澳大橋, 三跑 證明令香港經濟能力提升不少,證明今日投資冇做錯 ……
引用:
原帖由 kxkx 於 2018-6-17 01:41 PM 發表
平過高鐵, 港珠澳大橋, 三跑
分別是香港機場已證明令香港經濟能力提升不少
證明當日投資沒有做錯

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]