• 瀏覽: 48,064
  • 回覆: 475
  • 追帖: 4
+37
引用:
原帖由 香港神仙 於 2018-6-17 01:15 PM 發表

共產任務,勢在必行。
共產精神,是拯救人民水深火熱之中的偉大的黨。

任何在亂世,從中摸魚得利的人,必定民革批判,即是逃在外國,亦會受到民族批鬥抗爭。

這是我國偉大毛澤東的思想,亦是習近平的統戰思路。

房地產,最終必定被批鬥滅亡,兒女仔孫,定必三代衰落。 ...
習近平話中國特色社會主義...即係繼續老鄧果套避重就輕唔係要重行共產但要保持共產黨權威。

引用:
原帖由 andyyyy 於 2018-6-17 01:16 PM 發表
唔知點解到而家董伯伯未死都要比人挖出嚟鞭屍? ...
想幫佢借屍還魂就一大班

引用:
原帖由 星海揚帆 於 2018-6-17 12:13 PM 發表
「玫瑰園」計劃已經係最好證明
事實係幫香港拉唔少

引用:
原帖由 EDEDEDD111 於 17-6-2018 12:29 PM 發表
原兇係大陸放太多人落嚟!
有錢嘅將資金投放地產避險
冇錢嘅吸乾公屋資源⋯⋯
大陸放人係應泛民的要求,終審法院判泛民蠃,又唔俾人大釋法,冇計
當年政府己警告過,會有167萬人合資格落嚟,但泛民話唔怕

阿爺己好忍手,每年只放五萬

引用:
原帖由 cwbguy 於 2018-6-17 01:15 PM 發表

整個港英政府的高官,都係請番英國人
係咪英國人叻d,本地冇咁嘅人材?唔覺囉,好多都係在祖家失業,搵唔到食才走來呢個殖民地呃飯食
大家最熟識的彭定康,都係在英國選舉落敗,冇得撈,首相馬卓安才醒佢來做總督 ...
衛奕信本來好地地係要換呢條友尼搞搞震

所以一直都話係由 英國高地價政策 開始
引用:
原帖由 pp49pp 於 2018-6-17 01:18 PM 發表
8萬5從來冇實行過。
8萬5,9萬6,十萬8,都只是一個口號。
樓價上升係政府一目標。

淡淡話一定會跌

祖業都賣左

董伯伯要起公屋又咪比當時班廢柴議員左住

我當時未畢業,都係聽番啲前輩講咋

好多英國廠停晒全部生產線,只造特製建築材料俾香港機場,真係貴到天文數字黎
引用:
原帖由 擂台賽 於 2018-6-17 01:25 PM 發表
咁你一定唔知道一塊地磚約500元,入面修飾一級樓梯,六判都去到3000蚊,客運大樓玻璃幾錢一塊?客運大樓外墻,用咗幾多人工搭架再用咗幾多人工去磨滑幅牆,但最後係加上 panel既,成個機場用咗好多無謂錢,你信唔信由你 ...

吊佢老母英國佬被搶香港錢。

引用:
原帖由 kaibalau 於 2018-6-17 11:15 AM 發表
反對派叫停政府8萬5你唔講?
有叫佢停賣地停居屋
有叫佢比國內人士投資港樓都可以移民黎香港

黃9永遠死不認錯

On9! 𣎴如話係董鏢?

引用:
原帖由 kxkx 於 2018-6-17 09:36 AM 發表
1. 8萬5 - 港英政府既研究成果, 落係老董手上, 變了個假大空既計劃, 完全缺乏彃性, 缺乏執行能力, 沒有長遠規劃, 如此重要計劃只要一句'8萬5已經一早不再存在' 就消失得無影無縱
2. 孫九招- 董任內停賣地, 停建居屋政策, 令樓市供應斷層, 亦影響了曾的施政
3. 投資物業可申請移民政策 - 董任內容許國內外投資移民, 包括投資物業, 令香港炒家大增. 幸好最後給曾叫停了

...
多謝英國殖民統治,多謝承繼其遺志的民主黨賜給香港高樓價。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]