• 瀏覽: 21,258
  • 回覆: 464
+5
???

引用:
原帖由 geccn 於 2018-6-18 11:56 AM 發表
有乜好抝,台灣政府會正式獨立先講,根本兩地政權都想擁有全中國。我反而有興趣睇重大變化,2023-2024係第一個可能性,否則要每過60年再檢視⋯
其實呢片土地 經歷過n次分裂 n次合併。周國 之後 分裂左7個國家。 戰國時代 7個國家都獨立嫁,7個國家都想打死其他6國。最後秦國打贏。三國時代又係咁。當一個地方 插起支旗果刻開始 就係獨立國家。

引用:
原帖由 石叻 於 2018-6-16 02:18 PM 發表

行走江湖享受免簽證待遇當然用台照,有需要時利用一下中共統戰便利又何妨。
如果你有的話,睇清楚係台灣護照? 中華民國護照呀!

引用:
原帖由 etinkc 於 2018-6-18 03:24 PM 發表

如果你有的話,睇清楚係台灣護照? 中華民國護照呀!
犬陸人,護照又不是你們的,叫甚麼名字關你啥事,我有我自由。
有需要時中共在外使領館便會好好伺候就是。你恨不了!🤣🤣🤣

引用:
原帖由 krolik 於 2018-6-18 01:37 PM 發表
成班22K匪島台灣loser喺度自說自話,全世界都冇人聽,死廢柴
冇人聽的話,你又加入討論。

提示: 違規內容已被屏蔽
看中華民國官網,中華民國臺灣省從未獨立過,攪獨立和給割讓的是中華民國法定國土中其他各首吧?

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 mart1212 於 2018-6-18 11:55 AM 發表
呢個世界只會睇結果。你講咩都無用。
你講到天花龍鳳,到最後都係淨得結果。
結果係點,唔使講啦。
你咪由得佢講分裂囉。結果唔係就得啦,事實嘅嘢唔係你講幾句就當真。
東西德分咗咁耐都可以合併。呢啲咪事實囉。
將來嘅嘢邊個會知。
而家係到講假如,如果,有鬼用。
個個都好似專家咁。
現實唔係,將來唔知。專家喎。
你不如話法輪功好快打贏中共,一統河山咪仲好。 ...
分裂左的2個兄弟國家 唔一定可以合併番。韓國分裂左 2個國家 朝鮮 同南韓,可能永遠都合併唔番。 情況同中國同台灣一樣 2個兄弟國 唔打一仗點合併。

世事難料。世局嘅嘢,邊個會知。目前先係實在。
東西德就係例子。
凡事唔係絕對嘅。

引用:
原帖由 mart1212 於 2018-6-18 08:12 PM 發表
世事難料。世局嘅嘢,邊個會知。目前先係實在。
東西德就係例子。
凡事唔係絕對嘅。
錯大腫桶應暈下台前來個華麗轉身,放棄歹毒也說不定,如是這般,就唔使坐黑鷹走佬咁狼狽啦!

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2018-6-18 11:46 AM 發表

不如話埋五胡十六國添
你無言以對,亂講一句當回應!
我重申一次觀點如下:

中國南北朝時候分裂成南朝同北朝,而中國塊土地當然唔會分裂喇!
依照路過的人_甲講,係"兩兄弟爭一間屋",無分裂!

全部史學家都話南北朝時中國係分裂,只有路過的人_甲話唔係!
誰對誰錯好明顯喇! ...

引用:
原帖由 melodychung 於 2018-6-20 12:55 PM 發表

你無言以對,亂講一句當回應!
我重申一次觀點如下:

中國南北朝時候分裂成南朝同北朝,而中國塊土地當然唔會分裂喇!
依照路過的人_甲講,係"兩兄弟爭一間屋",無分裂!

全部史學家都話南北朝時中國係分裂,只有路過的人_甲話唔係!
誰對誰錯好明顯喇! ... ...
南北朝的背景和現在國共背景一樣嗎。

當時,有人說,一個晉朝,各自表述嗎?
當時已經係兩兄弟,各自分開擁有間屋的幾間房,各自都是業主,和現在兩兄弟都聲稱是整間屋的業主,情況是不同的。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2018-6-20 02:31 PM 發表
南北朝的背景和現在國共背景一樣嗎。
當時,有人說,一個晉朝,各自表述嗎?
當時已經係兩兄弟,各自分開擁有間屋的幾間房,各自都是業主,和現在兩兄弟都聲稱是整間屋的業主,情況是不同的。 ...
土地沒有分裂開,這件事是一樣的!

台灣越來越有曾灶財feel了

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]