• 瀏覽: 21,283
  • 回覆: 464
+5
引用:
原帖由 melodychung 於 2018-6-16 10:36 AM 發表

阿新移民先生, 你唔識粵語文法唔怪你。
唔明白"人哋自己"   
究竟你知道甚麼系上文下理

引用:
原帖由 gullible 於 2018-6-16 10:42 AM 發表

雜總即係日本人同臺灣人打亂種出嚟嘅日雜?定係講嗰啲自己認為係英國人, 中不中英文英嘅黃屍雜種?
雜總即係日本人同臺灣人打亂種出嚟嘅日雜 <----- 你講既,我無意見。
我本來寫雜種,你更加清楚咁寫"雜總",係人都知你指邊一個!

引用:
原帖由 etinkc 於 2018-6-16 10:43 AM 發表

你連台灣同中華民國 都唔識分。根本無資格討論呢個話題
講緊你自己呀!
唔好回帖啦!

引用:
原帖由 tkgb1981 於 2018-6-16 10:43 AM 發表

究竟你知道甚麼系上文下理
我好高興你知道甚麼係上文下理!
麻煩你指出該句的上文下理!

美國亦經常強調中國威脅國家安全,等美國收聲先啦。

提示: 違規內容已被屏蔽
賊仔話人掩耳盜鈴,真係無恥

引用:
原帖由 melodychung 於 2018-6-16 10:40 AM 發表

聯合國承認左?  
咁就得啦。
只有聯合國承認的國家,才是國家。

引用:
原帖由 melodychung 於 2018-6-16 09:38 AM 發表
台灣獨立已經係事實。
台灣有齊國家的三個重要原素:國土、人民、主權。
中共唔承認台獨,本質上是"不承認事實",
無異係掩耳盜鈴。 ...
唔係承認不承認問題, 而係你夠膽宣佈獨立, 中國政府就即時對你開戰,武力解決!

咁 事實上 就是 你冇膽去獨立 啊!

你千其唔好咁天真! 連西班牙d西方所謂民主國家都是一樣的, 美國都係!

咦?乜原來唔係聯合國承認咗咩? 原來冇承認過都算獨立成功? 咪即係統馬爾他騎士團差唔多囉?即係自己話係就係

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Sovereign_Military_Order_of_Malta

https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/各國人口列表

引用:
原帖由 melodychung 於 2018-6-16 11:28 AM 發表

好心唔好躲入殘廁打飛機啦!HIGH HIGH 噢!
獨立政體係指台灣不受中共指揮,雜種無權命令蔡英文做野!
同用咩名稱參加大型運動會無關!咪自HIGH啦!

"中國台北"各自表述啦!
中共話:中國=中華人民共和國
台灣話:中國=中華民國 ...
係(一個中國),各自表述!

無常識就睇多啲新聞!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]