• 瀏覽: 25,193
  • 回覆: 267
  • 追帖: 1
+6
江蘇省淮安市盱眙縣,本周三(13日)舉行第十八屆國際龍蝦節「萬人龍蝦宴」,吸引約5萬名各地食客前來品嚐。盱眙各家餐廳為籌備龍蝦宴,當天凌晨就開始烹煮,一共煮了近50噸小龍蝦。龍蝦宴當天,盱眙縣都梁公園龍蝦廣場坐滿食客,只需一天,就將所有小龍蝦吃光,並製造了30多噸垃圾,盱眙縣環衛處需派出300多名清潔工人及數十名志願者,到場清理龍蝦殼和啤酒瓶等垃圾,花了5個多小時,才完成清理。

唔係啊嘛?!

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/ins/instantnews/web_tc/article/20180615/s00004/1529051355565

呢D都叫新聞?

50噸龍蝦,剩殼都唔知幾多噸,加埋其他啤酒樽等,30噸垃圾合理

有乜問題?

內文 係講小龍蝦 , 小龍蝦 同 龍蝦 LEVEL差九條街

小食為妙.....

食龍蝦梗有蝦殻架啦,無蝦殻才是新聞,作者以為佢自己鋸牛扒無骨棄 抑或 同人分開食就唔當有垃圾。

啲記者應該係窮,成世人未食過龍蝦,所以好珍惜有嘢落肚,連殼食

不如寫全球幾十億人,每天消費咗過億報紙,殺害過百噸樹木……

香港每日製造大約15000公噸垃圾囉

問題係發生係中國,中國人係好窮㗎,點可能食龍蝦,一定係假新聞。
中國人應該連垃圾都食埋先啱。

引用:
原帖由 willy222 於 2018-6-16 06:37 AM 發表
有乜問題?

小龍蝦主要係得殻

引用:
原帖由 Aasia 於 2018-6-16 06:16 AM 發表
江蘇省淮安市盱眙縣,本周三(13日)舉行第十八屆國際龍蝦節「萬人龍蝦宴」,吸引約5萬名各地食客前來品嚐。盱眙各家餐廳為籌備龍蝦宴,當天凌晨就開始烹煮,一共煮了近50噸小龍蝦。龍蝦宴當天,盱眙縣都梁公園龍蝦廣場坐滿食客,只需一天,就將所有小龍蝦吃光,並製造了30多噸垃圾,盱眙縣環衛處需派出300多名清潔工人及數十名志願者,到場清理龍蝦殼和啤酒瓶等垃圾,花了5個多小時,才完成清理。

https: ...
有咩問題?又唔係浪費食物。
西班蕃茄節果種浪費就真係可以學你講句: 唔係啊嘛!

附件

IMG_20180616_065027.jpg(508.7 KB)

提示: 違規內容已被屏蔽
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]