• 瀏覽: 9,488
  • 回覆: 135
+5
美國人又一次拯救地球

麻省理工學院(MIT)和加州伯克利分校的研究團隊想到了另一種解決方案,即利用一種被稱為金屬有機框架(MOF)的特殊材料研製出“太陽能動力收割機”,僅利用太陽光就能從空氣中“抽出”淡水,即使在沙漠稀薄的空氣中也毫不費力!

在屋頂上進行了樣機測試,得到的結果更是令人難以置信(研究結果發表在《Science》上)。在濕度僅為20%的環境中,原型樣機消耗1kg的MOF即可從空氣中抽出2.8L淡水,相當於一個成年人一天的飲水量。

新聞來源連結:
https://www.toutiao.com/a6566594585525486088/?tt_from=android_share&utm_campaign=client_share&timestamp=1528926808&app=news_article&utm_source=email&iid=27409082810&utm_medium=toutiao_android

附件

aa.jpg(37.56 KB)

aa.jpg(24.08 KB)

good job

好囉!傑青唔駛口中說不,身體又最誠實咁日日用東江水,可以自己買部返屋企,再憑空抽水!

泛民抽水最叻!

眼見呢個世界日日都話有破天荒重大發明, 點知大部份都等了不知多少年都係只聞樓梯響
樓主等呢個發明真正出街至歌功頌德啦, E+真係擦鞋得好肉麻
引用:
原帖由 加藤玲奈子 於 2018-6-14 09:34 AM 發表
美國人又一次拯救地球

麻省理工學院(MIT)和加州伯克利分校的研究團隊想到了另一種解決方案,即利用一種被稱為金屬有機框架(MOF)的特殊材料研製出“太陽能動力收割機”,僅利用太陽光就能從空氣中“抽出”淡水,即使在沙漠稀薄的空氣中也毫不費力!

在屋頂上進行了樣機測試,得到的結果更是令人難以置信(研究結果發表在《Science》上)。在濕度僅為20%的環境中,原型樣機消耗1kg的MOF即可 ...

引用:
原帖由 siutatbo 於 2018-6-14 09:40 AM 發表
好囉!傑青唔駛口中說不,身體又最誠實咁日日用東江水,可以自己買部返屋企,再憑空抽水!

飲可靠既蒸餾水公司既蒸餾水都得

日本都有鍊鋼術la...……不過未現實使用住姐
畫個陣就咩都鍊到

到時睇下美國佬
收你幾多專利費 ?
可能貴過海水化淡  

引用:
原帖由 烏鴉白色2017 於 2018-6-14 09:44 AM 發表
眼見呢個世界日日都話有破天荒重大發明, 點知大部份都等了不知多少年都係只聞樓梯響
樓主等呢個發明真正出街至歌功頌德啦, E+真係擦鞋得好肉麻

...
哦,係呀?咁點解大陸有少少野,班「愛國人士」又大吹特吹,歌功頌德,而你又無出聲呢?笑死

引用:
原帖由 refugee 於 2018-6-14 09:46 AM 發表

呢啲咩MOF又係點造出黎,成本如何?

會否2.8L水已消耗幾萬蚊
可能係3倍密度既水

有幾時用過拯救世界咁誇張呀? 最喜歡用笑死的就係被人笑的一個
10足10荷李活製作美國日日拯救地球, 現實中美國日日為地球製造災難一樣咁無恥肉麻
引用:
原帖由 kglam98 於 2018-6-14 09:49 AM 發表

哦,係呀?咁點解大陸有少少野,班「愛國人士」又大吹特吹,歌功頌德,而你又無出聲呢?笑死

有無講製造1kg嘅MOF要幾多能源?會唔會本末倒置??

引用:
原帖由 refugee 於 2018-6-14 09:54 AM 發表

咁放啲冰入去製水效果更佳
跳埋求雨舞lor..........
研究人員利用1kg的MOF-801可以得到約200ml淡水。MOF-801由昂貴的金屬鋯制成,並不易大規模制造

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]