• 瀏覽: 25,559
  • 回覆: 328
  • 追帖: 2
+17
識執垃圾將來出獄可以做外判清潔工,睇住郊野公園。

引用:
原帖由 kitwo 於 2018-6-13 03:20 PM 發表
因為佢覺得佢自己比大陸人高一等, 但香港人又睇唔起佢系大陸仔,只可以做d反大陸嘅野顯得自己系同果班睇唔起大陸人嘅人系同類。
成個中大都係~佔中果陣~O係火車聽到中大堆大學雞~全部都有口音O既....
為左堆圈~為左顯示自己比人高一等....咪帶頭衝~咪做得激D LAW

盧建民出生基層,他接受傳媒訪問中表示,他5、6歲從內地來港

即係蝗蟲仔。。。

5、6歲大陸來港,但係反對中港融合.......
係咪應該以身作則,立即死返大陸,拒絕融合呢

盧建民出生基層,他接受傳媒訪問中表示,他5、6歲從內地來港讀到中五後出來打工,曾在餐廳做侍應,旺角騷亂後無業。盧一直熱衷參與各種抗爭和運動,包括雨傘運動、反發展郊野公園和反對中港融合等,

內地來港,但係反對中港融合

相信佢唔係個別例子, 呢度都好多鬧大陸人但自己身份就係移民, 其實唔難理解: 自卑憎恨自己的出身, 用鬧大陸人來掩飾所謂低人一等的自卑感

肥佬黎就係一個典型的例子

呢個性盧的, 開口埋口都是粗口, 難登大雅之堂, 神憎鬼厭, 黃絲質素就是如此

佢5-6歳落哩香港,書又讀唔成,但又miss咗內地最搵錢嘅20年,兩頭唔到岸。人地內地遊客就係尖沙咀廣東道shopping食tea,佢就一事無成,心理不平衡,唯一可做就係出位。憎恨內地人。

引用:
原帖由 Tokyo2040 於 2018-6-13 04:21 PM 發表

所以有理由相信口口聲聲話人地五毛果D根本上係大陸仔,土生土長嘅唔會將本土掛喺嘴邊。
師兄講得好!好有理據夠晒清楚

引用:
原帖由 烏鴉白色2017 於 2018-6-13 03:15 PM 發表
2016年農曆大年初二凌晨的旺角騷亂事件,本土民主前線前發言人梁天琦與另一被告盧建民,昨日被分別被判囚6年及7年;同案被告黃家駒(27歲)早前已認罪,被判囚3年半,其中盧建民的刑期是旺角騷亂案中暫時最重的判刑。盧建民不如梁天琦般為公眾熟悉,直至被判入獄7年,才開始有人找出他的背景。盧建民熱愛行山和攝影,經營「影攝食」和「山野拾遺」兩個facebook專頁,不時分享在香港各處的攝影作品,及行山時拾到 ...
唉,全部中途出家,大陸來港扮本土。

引用:
原帖由 烏鴉白色2017 於 2018-6-13 04:46 PM 發表
相信佢唔係個別例子, 呢度都好多鬧大陸人但自己身份就係移民, 其實唔難理解: 自卑憎恨自己的出身, 用鬧大陸人來掩飾所謂低人一等的自卑感

肥佬黎就係一個典型的例子 ...
完全正確。

大陸仔狙擊大陸遊客

附件

IMG-20180519-WA0023.jpg(91.25 KB)

唔難理解
大陸仔由細到大都當香港有金執
到大左先發現香港原來都係要捱世界
小部份接受到既咪返工搵食
接受唔到既咪食綜援,食老豆老母,食老豆老母份綜援
一邊食綜援,一邊覺得社會欠左佢
中五 三十幾歲無業  相信打後廿十年都唔會搵工
唔反社會唔通反自己呀

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]