• 瀏覽: 37,792
  • 回覆: 259
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 vespamania 於 2018-6-13 10:23 AM 發表
電子煙煙彈又夾雜好多不明確嘅成分。冇尼古丁,食咗又點會上癮呀。肯定有嘢令到你上癮你先至會繼續再食。仲有就算佢真係冇尼古丁或者冇焦油。你唔畀佢加埋其他嘅有毒物質。電視都有講啦。乜嘢軟性毒品都可以撈埋落去。到時當電子煙危害仲大啦。所以煙同毒係一定要一齊杜絕嘅。唔好睇少一支煙。澳門就已經立法規管電子煙喇。比香港快一步添。 ...
分下電子同加熱啦,高分低能

引用:
原帖由 豬仔會爬樹 於 2018-6-13 09:07 AM 發表
【本報訊】加熱煙及電子煙風行,政府向立法會建議規管電子煙和加熱煙,但沒有「一刀切」封殺,僅擬與規管傳統香煙方式看齊,包括禁止向未成年人銷售、禁止廣告、需在包裝上寫上健康忠告,並就任何含煙草的部分徵稅。根據有關修訂,即是加熱煙會與傳統香煙的徵稅方式一樣,按重量計算,每支煙應徵稅一點九元;而電子煙也不能加入維他命等添加劑,或以生果味等任何味道作招徠。

上屆政府強硬表明「一刀切」封殺電子煙,惟今屆 ...
因為因吸加熱煙致癌病入院治療,
都是浪費納稅人的錢。

食果班一定乜都吾想管

有D人內文都冇睇,冇害?

係啦,
早啲立例規管,
可以公開發售.

唔洗益啲走私佬啦.

引用:
原帖由 你聞西 於 2018-6-13 11:10 AM 發表
好  唔關我事我買C煙 理狗得你點規管
買賣私煙犯法喎, 你仲咁大聲講...

引用:
原帖由 幫你地改個名 於 2018-6-13 09:35 AM 發表
點解唔禁煙呢?
跟毒品睇齊

ps:吸煙人士
全球咁多人食煙。香港係國際城市。外國人2任眾多。禁左煙會令旅遊業受好大打擊

引用:
原帖由 Naslund 於 2018-6-13 01:40 PM 發表
係啦,
早啲立例規管,
可以公開發售.

唔洗益啲走私佬啦.
香港賭博夠有規管, 但又咪有非法外圍...

引用:
原帖由 andonlyu 於 2018-6-13 01:49 PM 發表

買賣私煙犯法喎, 你仲咁大聲講...
買了咁多年都係咁

引用:
原帖由 滴冰 於 2018-6-13 01:50 PM 發表

全球咁多人食煙。香港係國際城市。外國人2任眾多。禁左煙會令旅遊業受好大打擊
蘇丹是全球第一個國家禁煙
我也想香港成為全球第一個城市禁煙

東京在街上已不能一路行一路食
要有食煙區先食得

需然不抽
但見到有啲朋友抽電子煙
噴出嚟無味架喎

引用:
原帖由 幫你地改個名 於 2018-6-13 12:16 PM 發表

吸毒唔係因為貴點解會講到吸毒會家破人亡?
如果買包白粉平過食碗白飯點可能會家破,人亡就會
因為吸毒會令人無心工作,沉淪,幾十蚊已經可以買毒品,唔一定係貴

引用:
原帖由 禁言先生 於 2018-6-13 02:12 PM 發表

因為吸毒會令人無心工作,沉淪,幾十蚊已經可以買毒品,唔一定係貴
㽼起先無心工作
煙㽼起味又係要蛇去食煙
幾十蚊買到又何來會家破
如果合法唔使幾十添

引用:
原帖由 嫣火~ 於 2018-6-13 09:57 AM 發表
一早就要啦,益左d走私集團咁耐
想下邊個把啲客推哂去私煙你就會明白的

勞民傷財話題,煙稅不停加,吸煙者身分就由基層變中層,年輕人、女性反成為新興層面。如果禁左佢,又會變質。好多提議者,連煙為何物都吾自,戒容易嗎?好容易,但也難。
利申:三十年煙齡,戒煙成功者。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]