• 瀏覽: 54,730
  • 回覆: 621
  • 追帖: 5
+13
一樣有房屋問題,除非貪老曾唔做凸頭

儍嘅

又抽人水

無錯,幾十萬市民被煸動上街遊行示威。
先搞到政府的政策流產,到壞後果出現後再屈政府..普通市民當然不知就裏一直在被政棍利用.

引用:
原帖由 benadsl 於 2018-6-12 08:32 PM 發表

前行政長官梁振英說,1997年特區政府曾提出「八萬五建屋計劃」,但社會輿論指責建屋計劃令樓市下滑,2000年時任行政長官董建華指往後他「不提及」計劃,所以計劃「不存在」。

梁振英說,若時任行政長官董建華當時堅持計劃,而且社會「從理不從眾」、「聽 ...
唔做凸手就可以講真心話

引用:
原帖由 benadsl 於 2018-6-12 08:58 PM 發表

姓曾條L樣絕對會落180層地獄
貪曾+犯氓都係想香港死

引用:
原帖由 benadsl 於 2018-6-12 20:38 發表

移山填海全部都是方法,香港政府有心去辦的事情從來沒有做唔成!

過去香港好多地?你可知今日香港島北部,連德輔道都係填海填出來。

只有那些地主狗先會日日似是而非,千方百計妨礙發展土地,以維持他們吸血魔鬼的地位 ...
香港政府長遠來講,點都要填海增加土地為將來所用

引用:
原帖由 打雜天使 於 2018-6-12 08:36 PM 發表
那是不是要抽董建華後腳?
當年CY 不是在香港特別行政區行政會議當召集人嗎?
是!重記得當日老懵懂跪求人才救經濟,條689又去左邊?縮狗埋話8萬5唔關佢事,2600絛財赤又係邊個救,金融風暴黎推8萬5?天才?8萬5唔係唔啱,但時勢根本唔應該在金融風暴及財赤時推,害死幾許平民,條689因住收尾兩年啦!仆佳。

97年就取消每日150人落香港。房屋問題今天不存在

引用:
原帖由 beegeejk 於 2018-6-12 10:16 PM 發表

香港政府長遠來講,點都要填海增加土地為將來所用
要過到啲所謂環保人士丶黃屍議員丶地區利益人士先,佢哋一齊拖政府後腳,最叻揾個癈老司法覆核,阻住建屋,咪齊齊樓繼續炒高

第一個拉去打靶既一定係貪曾

低九能,咁佢自己做特首嗰陣又唔再推「八萬五」?
好心喇,俾人趕咗落台就唔好再咁多嘢講,又死唔忿氣,係都要多多意見,識唔識乜嘢叫做「不在其位 不謀其政」呀?你估自己真係國家領導人咩?一個人乞人憎係有原因嘅。

引用:
原帖由 打雜天使 於 2018-6-12 09:53 PM 發表

1984 年中英聯合聲明 限制香港土地供應。

沙田作為港英時代的政府重點發展的衛衛星城市 沙田原居民 保賞左賠償金 仲畀埋公屋佢地tim
當年港英賤價收地幾毫子一呎, 唔肯賣反抗就俾防暴隊兜棍扑頭的上豬籠車, 我老婆親戚當年就係咁被港英強搶土地.

引用:
原帖由 打雜天使 於 2018-6-12 09:25 PM 發表
轉貼:
八萬五建屋計劃,是首任特首董建華1997年度施政報告提出的政策,承諾每年供應不少於85,000個住宅單位,希望10年內全港七成的家庭可以自置居所,輪候租住公屋的平均時間由6.5年縮短至3年。1997年提出,2000年首批「八萬五」時期興建的單位推出,當年共有85,710個住宅單位建成,及至2001年,香港當年共有10萬個住宅單位建成。
政策背後的推手、時任行政會議成員的梁振英,於2012年 ...
轉貼:
。。

http://s.nextmedia.com/apple/a.p ... ;s=0&a=18597596

八萬五建屋計劃,是首任特首董建華1997年度施政報告提出的政策,承諾每年供應不少於85,000個住宅單位,

政策背後的推手、時任行政會議成員的梁振英,於2012年曾經解釋,八萬五這個數字是經長遠政策估算得出,只是適逢金融風暴,令樓價下跌。

CY 當年深受董伯器重 難道8萬5政策
CY唔推手 董伯會拍板?

若梁振英老豆堅持唔中出佢老母,料香港港獨問題今天不存在

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]