• 瀏覽: 28,785
  • 回覆: 383
  • 追帖: 3
+28
引用:
原帖由 atkatk002 於 2018-6-12 05:30 PM 發表
前年農曆大年初二旺角大衝突,涉及暴動及襲警罪的本土民主前線前發言人梁天琦,被判囚6年;同案暴動罪成的盧建民及黃家駒,則分別判囚7年及3年半。八間大專院校學生會代表聯合聲明,認為政府判刑過為苛刻,法例界線模糊,促請檢討現行法例。

https://fs.mingpao.com/ins/20180612/s00001/7ecf5862a73c5d485b7e227b86e972b4.jpg

都係學生 ...
今次搬完龍門小心親中派上街掟你磚頭

當然要改善,如立23條。

一哭二罵三上吊,黃絲連諗過條新橋都唔識。

呢家係法庭判決,與政府無關!
泛民咪講話香港是三權分立,法庭按法律辦事,法律則是由立法會辯論動議修改投票決定,幾時輪到政府出聲呢?那麼,政府又何無恥之有呢?
反而犯法暴亂暴力就賴是政治迫害所做成,這才是無恥呢!

學生哥 要思己過
唔係第日悔恨更多
人之初 應知錯
唔自立就會捱餓

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2018-6-12 05:34 PM 發表
犯法既時候就法律第二
接受訪問果位年輕人可能唔知道,佢進入了香港史冊。

都幾得意,成日話英治時期好,到觸犯老英留落嚟嘅普通法,就話要檢討,真叻!不如直接加條「只要犯事者動機為大眾,就算觸犯任何法例都不應獲起訴。」,咁係咪先啱心水呢⋯

引用:
原帖由 geccn 於 2018-6-12 05:52 PM 發表
都幾得意,成日話英治時期好,到觸犯老英留落嚟嘅普通法,就話要檢討,真叻!不如直接加條「只要犯事者動機為大眾,就算觸犯任何法例都不應獲起訴。」,咁係咪先啱心水呢⋯ ...
若班仆街犯強姦、打劫又要政府檢討法律🤤

引用:
原帖由 atkatk002 於 2018-6-12 05:30 PM 發表
前年農曆大年初二旺角大衝突,涉及暴動及襲警罪的本土民主前線前發言人梁天琦,被判囚6年;同案暴動罪成的盧建民及黃家駒,則分別判囚7年及3年半。八間大專院校學生會代表聯合聲明,認為政府判刑過為苛刻,法例界線模糊,促請檢討現行法例。

都係學生 ...
敗兵之犬,仲要言勇,從未勇敢,口號謊言。

引用:
原帖由 KC15 於 2018-6-12 05:55 PM 發表

敗兵之犬,仲要言勇,從未勇敢,口號謊言。
八大學生會憤怒了
香港政府後悔也太遲了

法律第二, 輸打贏要,可恥!

呢D垃圾學生,犯法就係違法達義,法律第二,七警犯法就罪有應得,黃絲犯法判監就政府無恥,真係神邏輯~

引用:
原帖由 atkatk002 於 12-6-2018 17:30 發表

都係學生 ...
法官判決的,真係法律第二嗎!

咁呢班八院校學生會代表會唔會出嚟玩吓暴動等港共政府拉去坐番十碌八碌呢?
引用:
原帖由 atkatk002 於 2018-6-12 04:30 AM 發表

都係學生 ...

咁都入政府數,佢地同公園阿婆阿伯有什麼分別,請用下個腦,小q 個官都叫正常d

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]