• 瀏覽: 22,094
  • 回覆: 467
引用:
原帖由 石叻 於 2018-6-12 01:16 PM 發表

尊重不等於接納。🤔
冇錯,絕對有自由可以反國家反社會挑戰國家及法律,但違法比人拉左唔好賴人乜乜物物!

煽動別人跟著違法亦絕不正確。

引用:
原帖由 消失的香蕉 於 2018-6-12 01:46 PM 發表

快D走啦
我們冇仔女,經濟已上岸,父母仍健在,所以不會移民

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2018-6-12 02:20 PM 發表

冇錯,絕對有自由可以反國家反社會挑戰國家及法律,但違法比人拉左唔好賴人乜乜物物!

煽動別人跟著違法亦絕不正確。
香港是法治社會,夠料就拉。
起碼唔會有劉曉波及劉霞的遭遇。

引用:
原帖由 石叻 於 2018-6-12 02:28 PM 發表

我諗你思想錯誤了!

國有國法,一國兩制之下, 劉生在港是可能沒問題,但在 中國法律下 佢明顯犯法,而且佢明知故反,挑戰法律⋯⋯

引用:
原帖由 1968HK 於 2018-6-12 02:27 PM 發表

我們冇仔女,經濟已上岸,父母仍健在,所以不會移民
左仔及土共自知冇認受性,喜歡叫人離開原因是:
1. 對條件不足的施以恐嚇力。
2. 無法以理服人,只有將有條件的迫走從而孤立留下冇條件者。
3. 制造矛盾,分化香港人的凝聚力達到分而治之的目標。
可是土共和左仔一家大小早就拿了英美加護照。
正牌港奸,真醜惡。

引用:
原帖由 石叻 於 2018-6-12 02:41 PM 發表

左仔及土共自知冇認受性,喜歡叫人離開原因是:
1. 對條件不足的施以恐嚇力。
2. 無法以理服人,只有將有條件的迫走從而孤立留下冇條件者。
3. 制造矛盾,分化香港人的凝聚力達到分而治之的目標。
可是土共和左仔一家大小早就拿了英美加護照。
正牌港奸,真醜惡。 ...
你諗多左
多數家長移民,主要因為小孩融入不到香港填鴨式教育

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2018-6-12 02:34 PM 發表

我諗你思想錯誤了!

國有國法,一國兩制之下, 劉生在港是可能沒問題,但在 中國法律下 佢明顯犯法,而且佢明知故反,挑戰法律⋯⋯
劉霞身犯何罪?

引用:
原帖由 石叻 於 2018-6-12 02:28 PM 發表

劉曉波同劉霞好慘

引用:
原帖由 1968HK 於 2018-6-12 02:43 PM 發表

你諗多左
但唔知點解大陸果d又要跨境落黎讀書

引用:
原帖由 1968HK 於 2018-6-12 02:43 PM 發表

你諗多左
只是用教育角度去掩飾全景圖。

引用:
原帖由 dogdogchiV 於 2018-6-12 12:51 PM 發表

去到台灣呢埋做黑工唔難啫
係咪犯法架?

引用:
原帖由 haydenkayla 於 2018-6-12 02:45 PM 發表

但唔知點解大陸果d又要跨境落黎讀書
隔離飯香的道理
而且大陸比香港更填鴨,好壞是相對的,如果強國小孩可以好容易去到美加讀書,當然不會恨黎香港

引用:
原帖由 haydenkayla 於 2018-6-12 10:38 AM 發表

任何野都好, 喜唔喜愛冇得迫, 好似鍾意一個人一樣, 但如果果樣野係好既, 你起碼唔會憎囉
唔怪得知我咁憎反中黃絲。 一睇就知唔係好野

引用:
原帖由 haydenkayla 於 2018-6-12 10:49 AM 發表

香港就係太好, 先至咁多人想黎
喺香港生活長大, 對地方有感情有好多過去, 唔係話走就走
見香港油水充足選擇留低既會唔會係d新移民? 仲有d中港婚姻, 攞完身份証就原形畢露?
而家係大陸想洗香港人腦呀
年青人冇中計, 佢地知道自己想要一個咩野既社會, 先嘗試去追求, 咁樣冇錯, 成唔成功冇得控制 ...
香港好係因為早2代既大陸人勞力建設返黎。
唔好講到你有份一樣。

引用:
原帖由 石叻 於 2018-6-12 02:46 PM 發表

只是用教育角度去掩飾全景圖。
講事實遮
如果純粹討厭中港融合,不滿冇真普選,as long as 自己仍然可以係香港賺到高收入,安居樂業,多數人都不會選擇放棄一切移民,有閒錢最多好似我咁提早退休,去不同地方小住下,話知你黃絲港豬鬼打鬼

但關乎到子女成長和教育,考慮就很不同了

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]