• 瀏覽: 19,193
  • 回覆: 30
過多10年香港都會有月3-4萬燒焊工。小人入行冇人做,但市場又有需要唯有高薪請人。
唔只燒焊,所有技工類工作都會高人工。相反文職,IT,行政就工人較低,一切都係市場供求問題。

引用:
原帖由 丁常唔多旺 於 2018-6-13 12:59 PM 發表
過多10年香港都會有月3-4萬燒焊工。小人入行冇人做,但市場又有需要唯有高薪請人。
唔只燒焊,所有技工類工作都會高人工。相反文職,IT,行政就工人較低,一切都係市場供求問題。 ...
生活物價指數 也是考慮因素

台灣政府控制物價比本港做得好

數字遊戲沒前路

死谷爛谷d 人讀飽書,跟本就係on 9

燒焊本身明明係專業過一般大學生的專業工種,台灣工業發展重要專業焊接技術支持,係機械工程系的一部份

點解有人覺得係低技術?

大陸專業焊接焊路軌一年高級職位除都幾皮人仔一個月,台灣出手咁低有人做就奇。

呆灣係比香港更早出現“學歷通貨膨脹”既地方
學位多個學生
人人都係大學生
結果就係搞到“大學生”個朵貶晒值

引用:
原帖由 zxcvv 於 2018-6-13 06:05 PM 發表
死谷爛谷d 人讀飽書,跟本就係on 9
最錯係將所有讀到書讀唔到書既人都送個大學學位俾佢
等啲廢柴有離地既幻想: 那怕自己無乜腦都可以靠知識搵食
出到職場原來係唔work
但係明明係大學生,點可以“做辛苦工”? 放唔下身段

引用:
原帖由 白雲2014 於 2018-6-7 01:05 PM 發表
https://www.youtube.com/watch?v=1Jmgy92A-pY&feature=share

藍領喝市
下? 8萬台幣咁咪仲小過香港?

引用:
原帖由 白雲2014 於 2018-6-7 01:05 PM 發表
https://www.youtube.com/watch?v=1Jmgy92A-pY&feature=share

藍領喝市
高學歷 又點? 咪做就一大班 689 陳予波  保皇建制果堆契弟成機貪錢...
高海寧 夠高啦.. 咪一樣要等人包養... 一樣之麻

引用:
原帖由 fu3discuss 於 2018-6-14 10:20 發表

高學歷 又點? 咪做就一大班 689 陳予波  保皇建制果堆契弟成機貪錢...
高海寧 夠高啦.. 咪一樣要等人包養... 一樣之麻
咁都好過低學歷
連「乘機」都唔識

引用:
原帖由 dogdogchiV 於 2018-6-14 08:55 AM 發表

最錯係將所有讀到書讀唔到書既人都送個大學學位俾佢
等啲廢柴有離地既幻想: 那怕自己無乜腦都可以靠知識搵食
出到職場原來係唔work
但係明明係大學生,點可以“做辛苦工”? 放唔下身段
...
職場搵食之路有幾條

最上流, 靠人脈/關係

次一級: 靠知識

再次一級: 靠技術 靠經驗

最次: 靠勞力, 靠時間(保安)

明明可以試下靠技術都可以向上流

唔要, 明明唔夠料(以前AL好好既試金石, 考到3C叫夠料), 非要勉強自己死路一條靠知識搵食, 結果能力不足唔夠人爭

台灣香港既呢一代都係面臨同樣既困境

引用:
原帖由 dogdogchiV 於 2018-6-14 10:58 AM 發表

職場搵食之路有幾條

最上流, 靠人脈/關係

次一級: 靠知識

再次一級: 靠技術 靠經驗

最次: 靠勞力, 靠時間(保安)

明明可以試下靠技術都可以向上流

唔要, 明明唔夠料(以前AL好好既試金石, 考到3C叫夠料), 非要勉強自己死路一條靠知識搵食, 結果能力不足唔夠人爭

台灣香港既呢一代都係面臨同樣既困境 ...
教育系統 重商業經營 脫離社會經濟轉變
而且對創新改進不足

應該正確瞭解教育的重要性 而不是不思進取的教育方式

一本通書難睇到老 政府有責任強制規劃 不可能偏離實際社會需求

引用:
原帖由 fu3discuss 於 2018-6-14 10:19 AM 發表

下? 8萬台幣咁咪仲小過香港?
無錯, 係隨時少過系香港做保安

引用:
原帖由 dogdogchiV 於 2018-6-14 11:04 AM 發表

無錯, 係隨時少過系香港做保安
34.5 時薪 x 12 小時 x 31天

應該少於二萬

緊記本土物價指數高於台灣 本土租金是天價 奢侈品除外

本土群眾爭取政治運動目標完全離實際民主 是失敗原因

矛頭找錯對象

標準工時 全民退保 醫療政策 完全不夠格 遠落後 兩岸

官商政治混合 對民主不利 利益成商界工具

唔通請十個經理「睇」一個工人搬貨,果班經理仲想高人工過個工人咩,咁搬一次貨要幾多成本先夠?最慘香港正正係咁,教育制度令高學歷比低學歷嘅人更多

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]