• 瀏覽: 77,365
  • 回覆: 486
  • 追帖: 3
+4
引用:
原帖由 palmaxpc 於 13-6-2018 12:04 AM 發表

我都係,所以我就直接網購,唔會排隊,節省埋排隊互相阻住時間
我都係用大陸支付寶淘嘢,最正係餘額寶,因為日日有利息,放五萬,日日有5蚊入賬

引用:
原帖由 白雲2014 於 2018-6-7 08:26 AM 發表
https://www.youtube.com/watch?v=NbQP0hy5W68&feature=share
講真既各有各好,但我去到內地用微信或支付寶真係好方便。

引用:
原帖由 palmaxpc 於 2018-6-12 23:07 發表

要反既人點都有理由去駁既,例如話你唔記得帶手機出街呀,手機會無拉拉無電呀,你個電話壞左呀咁。。
奇怪係,點解你一直用電話既人唔去驚呢d野,一用支付寶就驚? ...
中point根本就係咁,

當你同佢講薯條好好味,佢就話真人真事有人食薯條因為薯條太熱辣親個嘴,我信係真人真事,但佢自己食薯條咁大個人就自己識處理乜嘢為之適當溫度,太熱放入口辣親就話食薯條有危險,煮熟嘅食物一定係熱㗎啦,日日成千上萬嘅人食薯條又唔見個個都辣親個嘴?

正如,當今嘅手機就梗係要叉電㗎啦,要叉電就當然有無晒電嘅一刻㗎喇,你自己識處理㗎嘛,日日成千上萬個人用電子錢包又唔見個個都因為無手機無電而無法付款?

支付寶先進D,八達通呢D垃圾,係弱智人仕先用,支付寶有錢送,ヌ有BBQ,支付寶好叻,又識掃地同洗衫,八達就得個㝫,你話嗰窿做乜好?

引用:
原帖由 fcw99 於 2018-6-12 06:45 PM 發表
唔理佢什麼科技,我反而偏向效率,一個由抽出錢包到完成交易須兩秒,一個由開app到完成交易要10秒才完成。
8仔可以退款嗎?

引用:
原帖由 christ201430 於 12/6/2018 14:25 發表

You are wrong.

有別於幾年前的士八達通要用專屬的八達通讀卡器,今次八達通重返的士就簡單得多。

的士司機只要下載商用版八達通App,再配合支援 NFC 的Android 手機就可以收錢。乘客落車時只需用八達通拍落的士司機部手機,就可以直接嘟卡俾錢,同平時搭巴士、港鐵一樣。 ...
商用八達通可以發展到用 NFC 手機比錢固然係好事!但諗深一層,其實的士、街市同小舖,用 QR Code 會方便過用八達通:

1. 的士司機每次收錢都要從手機架拎部手機落嚟 dood 其實幾煩,尤其是掛住幾部手機嘅司機,隨時拎錯錢;我唔信有司機會專門拎一部手機放喺波棍附近用嚟收八達通。
2. 坐的士要乘客開 app,然後入幾多錢,再用 NFC 過錢,步驟同支付寶/微信支付優勢不大。
3. 街市賣魚賣肉檔舖,劏完食物後隻手咁濕,仲要拎部手機去收錢會好麻煩,反而用 QR Code 比客人 scan 後自己入錢仲衞生(最好有功能可以手機駁咗喇叭後講實際過咗幾多錢)。
4. 細舖可能有 2-3 個員工,不同員工輪更時,要肯定個個員工都有入商用八達通 app。如果員工手機無 NFC 點算?還是另外買一部NFC 手機嚟專做收八達通?咁麻煩而且唔平不如直接租八達通機好過!
5. iPhone 唔放 NFC 出嚟用戶會少好多;支付寶/微信支付都有 iOS app,iPhone 用戶暫時無緣試用手機過數。

我一直支持八達通,亦覺得八達通快/方便過用 QR Code,但 QR Code 喺特定(數量唔少)嘅場景都有其實用嘅地方。
但我所指嘅 QR Code 唔只係支付寶同微信支付,O!ePay 都包,只是八達通公司最近好似放棄咗 O!ePay 咁…

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 12/6/2018 14:30 發表

雖則但,但仍有一個問題,扣數後,要三日後司機個戶口先到帳,即是司機三日後先可以用筆錢,不似得支付寶係即時到帳。用八達通收費即是要個先機硬食三日車租油錢先,所以的士八達通滲透率低 ...
但支付寶收到錢後,攞返現金要兌現到銀行要 4 個工作天,仲耐過八達通!
相信要等金管局 9 月推出「快速支付系統」後,支付寶/微信支付等電子錢包先可以真正發圍,呢幾個月只能搶市場先。

不過 AlipayHK 其中個印花功能真係唔錯,長遠嚟講可以連實體印花都唔洗用(萬寧唔洗怕有人「偷」印花了)。我最近去百佳買完嘢有專屬印花,儲夠 3 個就有 $15 coupon(買滿 $30 可用);其他舖頭用亦有印花,儲夠 3 個,買滿 $10 可平 $5,雖然好細數目,但大熱天時去便利店買枝嘢飲,好多時平咗之後 $10 都唔洗,其實係幾好玩!

八達通都有坐 N 程港鐵就平啲,唔知有無機會做到印花,但就咁一張實體八達通唔能夠顯示儲咗幾多印花等資料,支付寶同微信支付發展空間確實大好多!

我一直支持八達通,但可惜 O!ePay 做到唔湯唔水,連個電子票務都只係得個樣,電視賣廣告「永遠」只識叫人用信用卡自動增值,真係好廢囉!

引用:
原帖由 ilovenikita 於 12/6/2018 15:05 發表

用手機nfc收錢?可能do十下先收到錢😂
睇返 Play Store 八達通 app 嘅評論,好多都話佢廢在 do 唔到八達通實體咭,我都覺得好廢。
但我估可能係 read 咭時要 read 40 單過往交易記錄,反而由 O!ePay 過錢去實體咭係好快而且無乜問題。

但部部手機嘅 NFC 都唔同位置,相信乘客同司機都要啲時間適應。

引用:
原帖由 英女王是淫狗 於 12/6/2018 15:32 發表

搜這么多資料,費心了!為了反中而反中,無所不用其極!
有次搭的士,見車身有支付寶廣告,問司機係咪可以用。佢話只係賣廣告,無司機會用,因為交車租都唔可以用支付寶,而且使用層面唔夠廣;之後講埋大陸點解咁興,就話用嚟監控,如果犯咗法就實走唔甩!

我即時想問佢,犯咗法係咪要逃避?唔同支付寶係因為預計自己會犯法?
不過為咗自己安全,都係無問題。事關被洗腦的黃絲,面對唔到現實,老羞成怒,咩嘢都做得出!

引用:
原帖由 咖哩肥羊最好味 於 12/6/2018 20:30 發表

會沒落但又死唔晒嘅,到時咪貶回“交通儲值卡",本來有機會發大做,唔把握機會係抵撚死。

當時恃住自己大,唔肯讓步開拓市場,仲要斤斤計較乜錢都計到盡舔到盡,幾年前仲賣讀卡機俾普通使用者,都saap 9 on嘅,我係一個普通人想睇返啲transaction 都要俾百幾蚊買舊讀卡機,nfc 都唔係新技術,佢班契弟就你斤斤計較連讀卡機都要舔你一舔。只能講“你唔識做生意搞到如斯田地"係抵撚死。 ...
同感,八達通唔會死,起碼坐公交一定係佢最方便。
其實支付寶同微信支付會搶嘅,未必係八達通嘅市場(街市的士細舖不嬲無八達通),反而係現金同 EPS。
AlipayHK 而家可以交晒全港電訊商嘅月費,仲會顯示要交幾多錢;要登記亦只需輸入電話號碼同電訊公司,PPS 應該仲驚過八達通!

引用:
原帖由  於 12/6/2018 23:10 發表

出入停車場用支付寶死得啦

掃描車牌直接出閘,支付寶推出停車場「無感」付費服務

手機都唔洗開就過到

引用:
原帖由 fcw99 於 2018-6-12 06:45 PM 發表
唔理佢什麼科技,我反而偏向效率,一個由抽出錢包到完成交易須兩秒,一個由開app到完成交易要10秒才完成。
拎錢包出左錢係2秒完成,但你忽略左既係你俾紙幣要人地找散銀俾係,代價係你要keep住散錢係袋,同時會越keep越多。

如果你俾散銀既,一定唔只2秒lor,同用電子錢包一樣速度。

唔理係唔係大陸既牌子,電子支付本身係大勢所趨。唔係八達通都唔會一開始就work啦。

引用:
原帖由 LauLQ 於 2018-6-12 05:38 PM 發表

所以係香港咪唔work囉,搭地鐵do咭慢半秒都比人“即",仲要一秒咁耐?

而且比人知道曬d數據資料,乜都比人監控住,香港人最鐘意無王管有私穩架嘛。所以支付寶依類野係唔work. 除非做到零等待零資料外洩零監控。否則無論點燒銀紙宣傳都係白做only. ...
支付寶係香港唔work因為d人偏見,唔係效既問題。同時支付寶宜家都係主打大陸人用,好多方便既function,港澳用戶可以用既層面仲多過香港支付寶。

八達通就冇俾人keep住d資料咩?之前有人犯案前用八達通都俾人check到。facebook都keep晒香港人d資料啦,咪又大把人用。宜家有咩人唔keep資料,仲要呢d係值錢既野。

引用:
原帖由 小奇ck 於 2018-6-13 04:19 發表

8仔可以退款嗎?
需要嗎?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]