• 瀏覽: 77,328
  • 回覆: 486
  • 追帖: 3
+4
兩個完全不同,沒有可比性。

引用:
原帖由 nikkorlee 於 12-6-2018 08:10 PM 發表

不用找零錢??

個市場豬肉檔佬砍緊豬肉,只手肥晒,去抄散祇比你,你手裡拿住個大膠袋,單手羅荷包??但我可以單手操作手機,用微信比錢

講信用卡的,信用卡網絡環境,電源,讀卡器,有支付寶一張qr code方便??商家想邊個成本低? ...
我講緊八達通在錢包裡,不是錢

引用:
原帖由 十大惡人 於 12-6-2018 07:56 PM 發表
八達通你執到就可以用,支付偷咗手機你都用唔到。
電話冇電咩都死,我大陸同事都遇過呢d問題,所以佢地必帶長城咭

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2018-6-12 20:13 發表

但都要有班反地產霸權,港鐵霸權,但同時支持八達通霸權既人响度八達通先有今時今日
會沒落但又死唔晒嘅,到時咪貶回“交通儲值卡",本來有機會發大做,唔把握機會係抵撚死。

當時恃住自己大,唔肯讓步開拓市場,仲要斤斤計較乜錢都計到盡舔到盡,幾年前仲賣讀卡機俾普通使用者,都saap 9 on嘅,我係一個普通人想睇返啲transaction 都要俾百幾蚊買舊讀卡機,nfc 都唔係新技術,佢班契弟就你斤斤計較連讀卡機都要舔你一舔。只能講“你唔識做生意搞到如斯田地"係抵撚死。

引用:
原帖由 fcw99 於 2018-6-12 20:30 發表

電話冇電咩都死,我大陸同事都遇過呢d問題,所以佢地必帶長城咭
你assume手機無電,你不如assume雙手受傷攞唔到手機出嚟俾錢
攞嚟講

一個面對13憶人一個面對八百萬人你話呢。

有信用卡丶八達通丶現金夠晒啦

係D大陸人無信用卡丶無八達通丶D銀紙面值又細又多假又污糟,先搞呢D支付方法

引用:
原帖由 咖哩肥羊最好味 於 12-6-2018 08:55 PM 發表

你assume手機無電,你不如assume雙手受傷攞唔到手機出嚟俾錢
攞嚟講
我講嘅係真人真事,你又唔啱聽

引用:
原帖由 thank-777 於 9-6-2018 12:42 PM 發表
八達通, 高登, 電盈是十分之香港寫照

晨早跑出, 但看不起中國. 也屍位素餐
明明是第四產業, 搞搞下變了第三產業賺服務費

沒創新
政府法例冇與時並進也有影嚮

真係好無聊,日日都嘈比錢問題。
好用咪用,適合自己平台咪用,有什麼好差一秒,比錢快一秒好高尚?

八達通連信用卡超方便 用慣左

支付寶 香港利用率太低
利用率提高D再捻

引用:
原帖由 fcw99 於 2018-6-12 09:19 PM 發表

我講嘅係真人真事,你又唔啱聽
我手機也都試過好幾次無電

如果只帶手機 不帶現金可以點?
真係想問支付寶Fans

佢地答的手機重要過銀包 似乎無法解決有關的問題

個個人生活習慣唔同

而我部電話唔係醫院 銀行咁有後備電源

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2018-6-12 10:55 PM 發表
八達通連信用卡超方便 用慣左

支付寶 香港利用率太低
利用率提高D再捻
無用淘寶既香港人基本唔會用支付寶,所以根本無什麼可比。
但你話係咪如反中L們講咁真係咁少人用支付寶,當然唔係。唔信既話請研究一下幾多香港人有用集運,有買過淘寶,少一定唔少甚至係繁忙時期d集運公司貨多到做唔切,咁又點會少人用?
而家我間集運都開始直接支付寶先付運費,以後攞貨基本都齋攞唔使比散紙。

至於支付寶香港係香港實體店用,其實係一個bonus,最緊要而家有折扣五蚊五蚊咁收,都算係一個方便。
D人成日慢,基本上唔使排隊前開定部手機,準備定qr?
而家D收銀已經開始識教埋你早開啦

引用:
原帖由 咖哩肥羊最好味 於 2018-6-12 08:55 PM 發表

攞嚟講
要反既人點都有理由去駁既,例如話你唔記得帶手機出街呀,手機會無拉拉無電呀,你個電話壞左呀咁。。
奇怪係,點解你一直用電話既人唔去驚呢d野,一用支付寶就驚?

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2018-6-12 10:59 PM 發表

我手機也都試過好幾次無電

如果只帶手機 不帶現金可以點?
真係想問支付寶Fans

佢地答的手機重要過銀包 似乎無法解決有關的問題

個個人生活習慣唔同

而我部電話唔係醫院 銀行咁有後備電源 ...
你用過尿袋呢種高科技產品未?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]