• 瀏覽: 77,303
  • 回覆: 486
  • 追帖: 3
+4
引用:
原帖由 kxkx 於 2018-6-12 01:51 PM 發表
支付寶證明了低技術但只要有足夠配套一樣可以好成功
其實支付寶流行,因:
- 大陸多假鈔,無人想收現金
- 大陸人無信用,無人想收信用咭,信用咭不流行
- 大陸政府保護自家支付形式

引用:
原帖由 christ201430 於 2018-6-12 02:25 PM 發表

You are wrong.

有別於幾年前的士八達通要用專屬的八達通讀卡器,今次八達通重返的士就簡單得多。

的士司機只要下載商用版八達通App,再配合支援 NFC 的Android 手機就可以收錢。乘客落車時只需用八達通拍落的士司機部手機,就可以直接嘟卡俾錢,同平時搭巴士、港鐵一樣。 ...
用手機nfc收錢?可能do十下先收到錢😂

消費對象不同,無得比較。

引用:
原帖由 thank-777 於 2018-6-9 12:42 PM 發表
八達通, 高登, 電盈是十分之香港寫照

晨早跑出, 但看不起中國. 也屍位素餐
明明是第四產業, 搞搞下變了第三產業賺服務費

沒創新
十分認同,及十分可悲。仲有呢種八達通同支付寶既無比較,真係比條毛咩,人地支付寶唔單止支付咁簡單,成個背後策略性八達通都輸左幾條街,八達通醒未呀?幫香港人爭返口氣好冇

引用:
原帖由 christ201430 於 2018-6-12 02:25 PM 發表

You are wrong.

有別於幾年前的士八達通要用專屬的八達通讀卡器,今次八達通重返的士就簡單得多。

的士司機只要下載商用版八達通App,再配合支援 NFC 的Android 手機就可以收錢。乘客落車時只需用八達通拍落的士司機部手機,就可以直接嘟卡俾錢,同平時搭巴士、港鐵一樣。 ...
NFC手機唔係個個有的,尤其平平地既手機都冇NFC,咁令到市場佔有率有樽頸位。

引用:
原帖由 thank-777 於 2018-6-9 12:42 PM 發表

沒創新
一針見血

引用:
原帖由 vinsze_hk 於 2018-6-12 15:23 發表

十分認同,及十分可悲。仲有呢種八達通同支付寶既無比較,真係比條毛咩,人地支付寶唔單止支付咁簡單,成個背後策略性八達通都輸左幾條街,八達通醒未呀?幫香港人爭返口氣好冇 ...
仲有本地銀行要抽水,用微信支付寶綁銀行卡充值,居然要收$50手續費,仲要只支付充值,真食水深

系香港搭車都系用八達通
系大陸生活始終微信比較實用 一機走天涯
遲D微信會推出電子證件 電子身分證 通行證⋯可以話越來越方便

唔駛比較啦!
點解支付寶在香港攪咁多噪音?

引用:
原帖由 christ201430 於 2018-6-12 03:03 PM 發表

其實支付寶流行,因:
- 大陸多假鈔,無人想收現金
- 大陸人無信用,無人想收信用咭,信用咭不流行
- 大陸政府保護自家支付形式
恕我直言,呢d point都係得啖笑,信既人都係盲目反反既人,唔經大腦。

第一,你要知道支付寶係咩野。支付寶既出現係跟淘寶有關。支付寶作為第三方hold住淘寶買方既錢,買方收到貨沒問題支付寶付款俾賣方。當初支付寶既角色係支付,同時係以中間人既角色hold住D錢。

支付寶既推廣跟假鈔一d關係都冇,支付寶存起左一定既客源後,由線上支付轉攻線下支付。Why?因為好多人都已經有支付寶既帳號,唔洗特別再去申請,又呢又路。政府本身冇推廣亦唔洗推廣。你有支付寶帳號,支付寶免費郵寄一張你既QR 收錢code,一個字快!假鈔只一個好少好少既理由。

信用卡問題仲好笑,支付寶可以綁定信用卡的,唔一定係儲蓄卡。大陸冇咩人用信用卡因為大陸信用卡冇儲分什麼的,唔吸引人,冇信用?我笑左。

偏見會累死香港人的。

講多無謂, 親身體驗, 上星期我屋企隻不問政事, 只睇電視既老虎, 突然叫我幫佢在手機裝支付寶, 話唔知有咩咩咩著數, 佢班同事(兼職C9)個個都裝.......得C9, 得天下

引用:

沒創新
完全同意👍

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]