• 瀏覽: 2,905
  • 回覆: 17
中國人唔想生仔, 好明顯係中國生活水平差

中國正考慮在今年底宣布,結束對每個家庭所能生育的子女數量限制。早於2016年初,北京已放寬了對獨生子女政策的限制,允許夫妻有兩個孩子。

早於2016年初,中國已放寬「一孩政策」,容許全部中國家庭能生育兩個小孩,政策令2016年出生率推升至1,786萬個嬰孩,按年上升7.9%,數量為2000年以來最多。

新聞來源連結:
http://money18.on.cc/finnews/news_breaking_content.html?section=exp&article_id=bkn-20180521222305102-0521_00842_001

以窮就話養唔到姐 而家有錢生多多都唔怕

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2018-5-22 07:12 AM 發表
已經十幾億人仲生多D?
人口會老化會死,好似日本咁就等死,人口負成長

生咁多想地球污染

咁日本呢?
咁英國呢?
咁美國呢?
事實係經濟越發達就越唔想生。
引用:
原帖由 加藤玲奈子 於 2018-5-22 07:09 AM 發表
中國人唔想生仔, 好明顯係中國生活水平差

中國正考慮在今年底宣布,結束對每個家庭所能生育的子女數量限制。早於2016年初,北京已放寬了對獨生子女政策的限制,允許夫妻有兩個孩子。

早於2016年初,中國已放寬「一孩政策」,容許全部中國家庭能生育兩個小孩,政策令2016年出生率推升至1,786萬個嬰孩,按年上升7.9%,數量為2000年以來最多。

新聞來源連結:
http://money ...

最大問題係大陸重男輕女,個個要仔唔要女,搞到男多女少嚴重失平衡,仲有部分大陸妹情願嫁港男,依家大陸仔想娶老婆都難,仲點生多d,想生都冇得生

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2018-5-22 07:46 AM 發表
咁日本呢?
咁英國呢?
咁美國呢?
事實係經濟越發達就越唔想生。

你即承認英美日比中國先進?

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2018-5-22 07:24 AM 發表
一孩政策唔係就係想負增長咩?
今日的我打到昨日的我
https://zh.wikipedia.org/wiki/中华人民共和国计划生育#历史

目標應該係有計劃控制人口增長
但負增長就好似唔係長期目標
最激都係話增長率降到零,唔係負
引用:
1978年2月26日,第五屆全國人民代表大會第一次會議召開。華國鋒總理在《政府工作報告》中說:「計劃生育很重要。有計劃地控制人口增長,有利於國民經濟的有計劃發展,有利於保護母親和兒童的健康,有利於廣大群眾的生產、工作和學習。必須繼續認真抓好,爭取在三年內把我國人口自然增長率降到百分之一以下」。
引用:
1979年8月11日,國務院副總理陳慕華在《人民日報》發表《實現四個現代化,必須有計劃地控制人口增長》長篇文章,提出20世紀末的人口目標和分兩個階段的發展方案:「從我國的實際情況出發,長期地、自覺地、有計劃地控制人口增長,這就是我們的方針。我們必須堅持這個方針,爭取本世紀末做到人口自然增長率為零,即人口不增長。為了達到這個目標,我們設想分兩個階段來努力。第一個階段,爭取到一九八五年把人口自然增長率從現在的千分之十二降到千分之五左右。第二個階段,爭取在二〇〇〇年人口自然增長率降到零。……必須大力提倡和推廣一對夫婦只生一個孩子。這是使人口自然增長率降低到零的主要辦法,也是群眾可以接受的辦法。」

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2018-5-22 07:12 AM 發表

已經十幾億人仲生多D?
咪就係囉

引用:
原帖由 122003 於 2018-5-22 07:20 AM 發表

人口會老化會死,好似日本咁就等死,人口負成長
所以咪要發展科技去幫助老人囉

引用:
原帖由 加藤玲奈子 於 2018-5-22 08:06 AM 發表

你即承認英美日比中國先進?
係事實唔使靠承認
整體嚟講的確係人哋嘅好啲

引用:
原帖由 gemini.A.wah 於 2018-5-22 07:58 AM 發表
最大問題係大陸重男輕女,個個要仔唔要女,搞到男多女少嚴重失平衡,仲有部分大陸妹情願嫁港男,依家大陸仔想娶老婆都難,仲點生多d,想生都冇得生 ...
大陸人都像一個仔一個女,但係房價太貴,生唔起

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]