• 瀏覽: 3,439
  • 回覆: 13
本人係香港住了30年睇過無數咁情況

所謂創新就係先要你係班人當中有地位,否則無論你講得幾岩都無人理你

除此之外,好多情況下,做一件事可以有好多方法,但係當有人用個方法係同人唔同,其他人就係粗口怒罵

創新變左一門政治投資

引用:
原帖由 獨食者 於 2018-5-20 06:05 PM 發表
本人係香港住了30年睇過無數咁情況

所謂創新就係先要你係班人當中有地位,否則無論你講得幾岩都無人理你

除此之外,好多情況下,做一件事可以有好多方法,但係當有人用個方法係同人唔同,其他人就係粗口怒罵

創新變左一門政治投資 ...
香港人睇八達通已係宇宙最強

只會是洗錢及接錢工程。。。太多吹大投機,接錢公司。

新大白象工程

引用:
原帖由 將軍玩熊完 於 2018-5-20 06:24 PM 發表

香港人睇八達通已係宇宙最強
唔係最強,只係最快同最方便。

引用:
原帖由 FENFAY 於 2018-5-22 09:40 AM 發表

唔係最強,只係最快同最方便。
大額又俾唔到,人地1app交齊各項費用生活開支出行等,這才是方便。

引用:
原帖由 將軍玩熊完 於 2018-5-22 09:44 AM 發表

大額又俾唔到,人地1app交齊各項費用生活開支出行等,這才是方便。
細額用卡快同方便過用app.

引用:
原帖由 FENFAY 於 2018-5-22 10:11 AM 發表

細額用卡快同方便過用app.
快就係,但方便就……… 八達通負值機會大過app

仲講麥,支付寶微訊無人用係因為大陸

如果係美國出,啲人仲唔搶黎用

香港人比美國河理活電影迷惑幾代人,佢哋接唔唔到中國強大

其實我想講到左2030年亞洲會進入真正新紀元,不過呢啲遲下先講

引用:
原帖由 hy3161 於 2018-5-20 18:12 發表

以前香港無市場,無資金,當然有問題,不過現在大陸比市場,比資金就唔同。香港都有創科基金可以申請,不過當申請者是賊。好難申請到,大陸就不一樣,開放很多。容易申請很多 ...
應該咁講
係賊先容易申請到

引用:
原帖由 hy3161 於 2018-5-22 20:06 發表

這種態度就是為什么香港沒有創新科技,100創新之中,可能只有一個成功,但是已經很好。所以如果有100個創新有幾個是賊,其實沒有問題,但是不能抹殺有創新的人。 ...
你不明白
其實這些創新基金很狗屁
要申請要搞個甚麼生意計劃
但那個成功的高新科技企業一開始就有生意計劃?
蘋果電腦、谷歌、阿里、華為...

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]