• 瀏覽: 31,093
  • 回覆: 290
  • 追帖: 11
+15
有好多人成日都以為美元係可以瘋狂咁印,唔需要任何抵押,其實美元以前行金本位,依家係行國債本位。

美聯署資產負債表決定美元供給數量,美聯署買入國債,才能發行美元,再借比商業銀行,商業銀行再貸款出去,最後經過好多重買賣,會變成銀行存款流入返銀行體系,銀行再以20%銀行存款準備金率,再貸出80%存款出去,如此類推,即係聯署局買入國債,印100蚊出去,最後市場會變成500元既資金,

其實美元既信譽來源於美國既國債,美元供給亦受制於美國國債,聯署局縮表亦即係佢賣出國債回籠美元,令美國係市場流通變小。

有錯請指正。

引用:
原帖由 傻瓜店小二 於 2018-5-19 11:13 AM 發表
有好多人成日都以為美元係可以瘋狂咁印,唔需要任何抵押,其實美元以前行金本位,依家係行國債本位。

美聯署資產負債表決定美元供給數量,美聯署買入國債,才能發行美元,再借比商業銀行,商業銀行再貸款出去,最後經過好多重買賣,會變成銀行存款流入返銀行體系,銀行再以20%銀行存款準備金率,再貸出80%存款出去,如此類推,即係聯署局買入國債,印100蚊出去,最後市場會變成500元既資金,

其實美元既信譽來源 ...
但國債有無發行的限制?

引用:
原帖由 cortet 於 2018-5-19 11:22 AM 發表

但國債有無發行的限制?
有就有,所以先會有個叫財政懸崖既野出黎,但9成99999會通過增加國債發行限制,唔通過,美元信用會出事,影響既係全球,

因為好多國家因為貿易順差,大量美元湧入如中國日本等,而美元既外匯收入進入中國後,中國央行就要對等發行返等量既人民幣比出口商,所以中日等持有大量美債既國家,可以話係以美元做抵押黎發行本本貨幣。

引用:
原帖由 傻瓜店小二 於 2018-5-19 11:13 AM 發表

美債也是濫發的,但因為有國際結算銀行,中國對美國的貿易順差數目龐大,除了美債外沒有一個足夠大的載體,所以焗住買美債!
如果有得選擇,一定是要高科技產品、石油、黃金等,而不是要垃圾的美元!
中國領導人也知道美債是垃圾,但現在等同交保護費給美國,和買時間以換取中國崛起。

引用:
原帖由 disclaimer88 於 2018-5-19 11:45 AM 發表

你識英文就係youtube 打

documentary US money creation

睇睇記錄片,好過亂up。
請睇以下連結,當然的講既實有部份出入,但原理就係咁樣。

https://www.investopedia.com/articles/investing/081415/understanding-how-federal-reserve-creates-money.asp

有錯請指正。

引用:
原帖由 disclaimer88 於 2018-5-19 11:45 AM 發表

你識英文就係youtube 打

documentary US money creation

睇睇記錄片,好過亂up。
我都覺佢講得岩

引用:

你一句答我,請問美聯儲買入國債既錢係由邊到黎?
好心你自己都一知半解就唔好上黎教訓人啦

引用:
原帖由 傻瓜店小二 於 2018-5-19 11:56 AM 發表

請睇以下連結,當然的講既實有部份出入,但原理就係咁樣。

https://www.investopedia.com/articles/investing/081415/understanding-how-federal-reserve-creates-money.asp

有錯請指正。 ...
你條連結正正指出左美元真的可以亂印,唔需要任何抵押,你自己都睇唔明?

引用:
原帖由 bdrom1 於 2018-5-19 11:59 AM 發表

你一句答我,請問美聯儲買入國債既錢係由邊到黎?
好心你自己都一知半解就唔好上黎教訓人啦
真理愈辯愈明,我提出後你反對應該同時提出你既反對原因同正確應該係點,我發覺香港人好多都係咁,我反對你講法,之後就叫你自己搵原因,咁唔係一個好既討論,如果你知,點解你自己唔講清楚呢?定其實你都係一知半解?

引用:
原帖由 bdrom1 於 2018-5-19 12:04 PM 發表

你條連結正正指出左美元真的可以亂印,唔需要任何抵押,你自己都睇唔明?
資產負債表決定美元供給,當然印幾多都得,但市場會知道依家美元供應係咪過量,

亂印既意思係印多左幾多無人知,好似在一次世界大戰中,英國既貨幣發行無人知多左幾多,但可以係通貨膨脹中體會到多左幾多。

引用:
原帖由 winglive 於 2018-5-19 12:13 PM 發表

唔識咪亂講
真理愈辯愈明,我提出後你反對應該同時提出你既反對原因同正確應該係點,我發覺香港人好多都係咁,我反對你講法,之後就叫你自己搵原因,咁唔係一個好既討論,如果你知,點解你自己唔講清楚呢?定其實你都係一知半解?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]