• 瀏覽: 31,106
  • 回覆: 290
  • 追帖: 11
+15
引用:
原帖由 basucx 於 2018-5-19 02:13 PM 發表
你不如問下人仔點印啦
不過呢個係國家機密
知道既話肯定係顛覆角加正拳罪
中國係半開放市場,外國人拿住部印銀紙機來買野,唔印人仔就全國家檔換廢紙。

大陸印人仔一樣跟本子辦事,官樣文章照做,你估外國人先識?

引用:
原帖由 mightykoala 於 2018-5-19 02:24 PM 發表

中國係半開放市場,外國人拿住部印銀紙機來買野,唔印人仔就全國家檔換廢紙。

大陸印人仔一樣跟本子辦事,官樣文章照做,你估外國人先識?
用香港黎開放換人地既錢
幫人仔實體化就真

引用:
原帖由 傻瓜店小二 於 2018-5-19 11:13 AM 發表
有好多人成日都以為美元係可以瘋狂咁印,唔需要任何抵押,其實美元以前行金本位,依家係行國債本位。

美聯署資產負債表決定美元供給數量,美聯署買入國債,才能發行美元,再借比商業銀行,商業銀行再貸款出去,最後經過好多重買賣,會變成銀行存款流入返銀行體系,銀行再以20%銀行存款準備金率,再貸出80%存款出去,如此類推,即係聯署局買入國債,印100蚊出去,最後市場會變成500元既資金,

其實美元既信譽來源 ...
錢就緊係唔會亂印。不過debt ceiling 就無限提升。跟住量化寬鬆,即係印錢買回國債。其實根本泥足深陷。。。

引用:
原帖由 傻瓜店小二 於 2018-5-19 11:13 AM 發表
有好多人成日都以為美元係可以瘋狂咁印,唔需要任何抵押,其實美元以前行金本位,依家係行國債本位。

美聯署資產負債表決定美元供給數量,美聯署買入國債,才能發行美元,再借比商業銀行,商業銀行再貸款出去,最後經過好多重買賣,會變成銀行存款流入返銀行體系,銀行再以20%銀行存款準備金率,再貸出80%存款出去,如此類推,即係聯署局買入國債,印100蚊出去,最後市場會變成500元既資金,

可以亂印不過代價是美元大幅的貶值。

引用:
原帖由 hy3161 於 2018-5-19 02:24 PM 發表

你知唔知道咩叫金本制啊,就是固定兌換率。有幾多黃金,就印幾多美金。當時理論上32美金可以兌換一安士黃金。這個制度是老美設計出來的,美金和黃金掛鈎,其他貨幣在和美金掛。但是因為老美偷偷地印,無法保證兌換率, 所以退出金本制,退出金本制之后,等于其他國家可以換回的黃金減少,這個動作等于打劫全世界。 ...
保證唔到當然係錯,但佢並唔係偷偷地印多,而係明打你劫架啦,吹咩。

引用:
原帖由 basucx 於 2018-5-19 02:26 PM 發表

用香港黎開放換人地既錢
幫人仔實體化就真
中國美元換人仔要靠香港?只要去大陸銀行申請結匯就可以了。

當然地下錢莊除外啦。

其實現在跟本亂印, 債多度無法還, 只係大家都知他不能倒, 倒下, 就好像雷萬兄弟甘

引用:

有咩分別?個國家破產咪一樣渣都冇!只係美國係金融及經濟第一,好多生意來往靠佢,佢唔掂全世界都唔掂

引用:

波幅低,人人都攞佢嚟做生意,美國市場夠大,夠開公開/開放...

最重要,邊隻穩陣得過佢?日元?歐元?

你會唔會買阿根廷貨幣?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]