• 瀏覽: 31,101
  • 回覆: 290
  • 追帖: 11
+15
引用:
原帖由 winglive 於 2018-5-19 12:19 PM 發表

嗰D 片好似比特幣原理咁講到9咁複雜驚死你識,聰明人自己唸下什麼是貨幣
貨幣就係價值既載體,公認既有價值存儲性,便利於價值既交換既都可以叫貨幣,當然依家既貨幣通常都係狹義地指法定貨幣。

引用:
原帖由 winglive 於 2018-5-19 12:20 PM 發表

你知唔知乜嘢係貨幣,鈔票己經係一張由政府發出可即時兌現的欠單
已答。

引用:
原帖由 winglive 於 2018-5-19 12:20 PM 發表

你知唔知乜嘢係貨幣,鈔票己經係一張由政府發出可即時兌現的欠單
誰不知鈔票係欠單?

引用:
原帖由 傻瓜店小二 於 2018-5-19 12:15 PM 發表

真理愈辯愈明,我提出後你反對應該同時提出你既反對原因同正確應該係點,我發覺香港人好多都係咁,我反對你講法,之後就叫你自己搵原因,咁唔係一個好既討論,如果你知,點解你自己唔講清楚呢?定其實你都係一知半解? ...
https://www.investopedia.com/articles/investing/081415/understanding-how-federal-reserve-creates-money.asp
你都真係好好笑,我上面已經講左,你自己貼條連結已經解釋左美聯儲點樣可以係唔需要任何抵押下印錢,
你自己貼出黎既文章唔睇清楚仲要問返我轉頭咁搞笑既?
唔好意思我唔係你經濟學老師,我無責任將入面逐隻字解釋俾你聽,仲要無錢收,呢D咁傻既事我先唔會做

引用:
原帖由 傻瓜店小二 於 2018-5-19 11:29 AM 發表
有就有,所以先會有個叫財政懸崖既野出黎,但9成99999會通過增加國債發行限制,唔通過,美元信用會出事 ...
美國政府受美國國會限制 = 美國不受限制
the end.

引用:
原帖由 傻瓜店小二 於 2018-5-19 12:18 PM 發表

資產負債表決定美元供給,當然印幾多都得,但市場會知道依家美元供應係咪過量,

亂印既意思係印多左幾多無人知,好似在一次世界大戰中,英國既貨幣發行無人知多左幾多,但可以係通貨膨脹中體會到多左幾多。 ...
你一開始對[亂印]的定義係[美元係可以瘋狂咁印,唔需要任何抵押]
我話佢事實就真係可以鍾意印就印唔需要任何抵押,跟住你而家又同我搬龍門將定義改成[印多左幾多無人知],
ok you win,真係再同你講多句都哂時間

引用:
原帖由 starr 於 2018-5-19 12:27 PM 發表

美國政府受美國國會限制 = 美國不受限制
the end.
美國自己限制自己?唔好笑死人,對佢哋有利通過點可以叫限制。。

引用:
原帖由 傻瓜店小二 於 2018-5-19 11:29 AM 發表

有就有,所以先會有個叫財政懸崖既野出黎,但9成99999會通過增加國債發行限制,唔通過,美元信用會出事,影響既係全球,

因為好多國家因為貿易順差,大量美元湧入如中國日本等,而美元既外匯收入進入中國後,中國央行就要對等發行返等量既人民幣比出口商,所以中日等持有大量美債既國家,可以話係以美元做抵押黎發行本本貨幣。 ...
睇津巴布韋就知銀紙唔可以亂印,美元幣值是由美國國力支撐,國債規模就是她透支貨幣發行的額度,美國要繼續保持這種透支的生活模式,就要繼續保持超強的國力地位,這亦是她要千方百計壓下中國的主因。。

直至現在,都不能說美元亂印,當美國不能再保持超強霸絕的地位時,你就會知道現在有沒有亂印了。

如果你信神,美元的backup是in god we trust,如果不信,美元的backup是其國力。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]