• 瀏覽: 20,243
  • 回覆: 248
  • 追帖: 1
+10
引用:
原帖由 ricebuket 於 2018-5-20 07:55 AM 發表

成班大袋自費食填鴨,劉鶴去到侵侵親自會見,搞邊科呢?
李鴻章當年去日本,最後簽了馬關條約,都係見到佢地最高領導,伊藤博文。

原本我國係世貿原則下,中美貿易係勞動人民既努力,為我國創做巨大順差,美國有什麼讓步,要我們賠款式減少呢個順差?

引用:
原帖由 lmichael 於 2018-5-20 01:30 PM 發表

原本我國係世貿原則下,中美貿易係勞動人民既努力,為我國創做巨大順差,美國有什麼讓步,要我們賠款式減少呢個順差?
而家美國咪叫中國根據世貿原則,開放市埸,降低關稅囉。

引用:
原帖由 lmichael 於 2018-5-20 01:31 PM 發表

你答我,我以事論事。 ...
只要老尾賣多些適合中國市場的商品,
(市場是自由的,你肯賣也要別人合用才肯買) 自然可以平衡貿易差距,
不牽涉你所謂賠款式……!

引用:
原帖由 殘廁變態的豬豬 於 2018-5-20 01:25 PM 發表

鄉土真係多黃狗吠
明明美國要求中國放寬各產品入口中國,班傻仔講到中國跪低,腦殘就是腦殘,無得救

引用:
原帖由 Uhu123 於 2018-5-20 02:04 PM 發表

只要老尾賣多些適合中國市場的商品,
(市場是自由的,你肯賣也要別人合用才肯買) 自然可以平衡貿易差距,
不牽涉你所謂賠款式……!
咁原本係世貿原則,就係你情我願既積易,咁有順差,都係天經地義既事,咁點解我國要退讓,減少呢個順差?美國做過咩野讓步?唔賣軍火台灣?定唔把軍機進入我國航空識別區?
甚麼也沒有,就簽下這個協議?就要我們減少順差千幾億?

引用:
原帖由 138138138 於 2018-5-20 01:53 PM 發表

你唔好理,總之中國是勝利的,美國不堪一擊!
都係架,同當年李鴻章簽下辛丑和約一樣咁勝利,係唔係?都唔駛割地。。。哈哈

引用:
原帖由 lmichael 於 2018-5-20 02:22 PM 發表

咁原本係世貿原則,就係你情我願既積易,咁有順差,都係天經地義既事,咁點解我國要退讓,減少呢個順差?美國做過咩野讓步?唔賣軍火台灣?定唔把軍機進入我國航空識別區?
甚麼也沒有,就簽下這個協議?就要我們減少順差千幾億? ...
我地冇份商議,國與國之間嘅協議過程同內容亦未必公開,無從得知!

引用:
原帖由 百厭超人 於 19/5/2018 06:09 發表

消息傳到中國之後,共青團諷刺中國正在簽訂「不平等條約」,

而這五個字現在不能在大陸的互聯網中被搜索!

樓主又妖言惑眾了!

唔該search下有冇中美貿易戰"不平等條約"

引用:
原帖由 lmichael 於 2018-5-20 02:27 PM 發表

都係架,同當年李鴻章簽下辛丑和約一樣咁勝利,係唔係?都唔駛割地。。。哈哈
既然你都唔清楚,又使乜諗得咁負面呢?

冇數字冇deadline,跪襪春?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]