• 瀏覽: 2,926
  • 回覆: 29
The know-how is also stolen from the USA.

引用:
原帖由 thanks123654 於 2018-5-18 04:34 PM 發表
The know-how is also stolen from the USA.
your knowledge is stolen from your teachers & parents

引用:
原帖由 烏鴉白色2017 於 2018-5-18 03:01 PM 發表
全自主!天河三號超算原型首亮相:200倍于天河一號

中國超級計算機近些年一直都在世界最前列,尤其是最新的神威太湖之光已經擺脫了對國外處理器芯片的依賴,此前長期霸占全球第一的天河系列也即將迎來新生。

據報道,國家超算天津中心近日首次對外展示了我國新一代百億億次超級計算機“天河三號”的原型機,計劃今年6月部署,年底正式上線並投入使用。

據介紹,天河三號原型機由三組機櫃組成,每組機櫃高 ...
大陸人連尿片都在香港買番去大陸用, 攪掂國產尿片先哪

引用:
原帖由 lubet 於 2018-5-18 05:18 PM 發表

大陸人連尿片都在香港買番去大陸用, 攪掂國產尿片先哪
有國家禁的時候
就會尿片全國產化

引用:
原帖由 Sukritia 於 2018-5-18 04:23 PM 發表

你係咪成日匿家中猛咁打?所以得出的結論?
睇到呢篇飛機文 扯曬旗 馬上打左10次飛機

引用:
原帖由 thesun 於 2018-5-18 03:40 PM 發表

黃毛是什麼 我愛黨愛國唱紅歌
你幾時唱過?邊個聽到?

引用:
原帖由 thesun 於 2018-5-18 03:56 PM 發表

睇完篇文 馬上打飛機 己經打了十次 感覺好傷身 所以叫同胞 唔好打咁多飛機
你仲未死?恭喜恭喜!

引用:
原帖由 thanks123654 於 2018-5-18 04:34 PM 發表
你有份做?唔係你點知?

引用:
原帖由 Uhu123 於 2018-5-21 02:20 PM 發表

你仲未死?恭喜恭喜!
睇國家的飛機文之後打飛機打到死 為國捐軀 又如何

引用:
原帖由 烏鴉白色2017 於 2018-5-18 02:59 PM 發表
據天津日報報道,在第二屆世界智能大會的科研與創新展區,正在緊張研製中的“天河”三號超級計算機系統原型機首次亮相。工作人員錶示,“比起之前‘天河’系列超算系統,‘天河’三號原型機採用了自主的飛騰CPU、天河高速互聯通信和麒麟操作系統,實現了芯片的全國産化。”到今年底,“天河”三號原型機有望正式上線投入使用。

http://images.finet.hk/photoLib/noteditor/201 ...
飛騰CPU?咪又係要西人cpu (ARM)受權。

打多d飛芝

引用:
原帖由 烏鴉白色2017 於 2018-5-18 03:26 PM 發表
一般家用的電腦/手機用的芯片要靠大眾市場, 中國的芯片要打入世界大眾市場並不容易因為關系好多專利權, 但超級電腦的芯片就可以不理一般大眾的需要, 形成中國的超級電腦可以領導世界但一般電腦就落後市場 ...
乜唔使專利權呀,飛騰處理器咪用緊ARM 囉。要俾專利架

引用:
原帖由 SAM1628 於 2018-5-18 03:34 PM 發表
必須全國產化
全國產化?有排等啦

引用:
原帖由 thesun 於 2018-5-21 03:10 PM 發表

睇國家的飛機文之後打飛機打到死 為國捐軀 又如何
唔怕喎,你天賦異能,打飛機小事矣,
打火箭都得啦!
講清楚d,你一心為邊個國捐軀呢?

引用:
原帖由 Sukritia 於 2018-5-18 04:25 PM 發表

中國咁大個國家直頭要自己研發芯片啦
你以為中國唔想研究咩?研究的出先得㗎。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]