• 瀏覽: 80,235
  • 回覆: 537
  • 追帖: 3
+6
引用:
原帖由 共產邪教必亡 於 2018-5-18 09:43 AM 發表

身為中國人,不是中國籍,才是漢奸
身在曹營心在漢
解釋三國時關羽身陷曹操陣營,心裡想著劉備。比喻堅持節操,忠貞不二

引用:
原帖由 超靚仔17 於 2018-5-18 01:30 AM 發表

習明澤:我的爸爸是中國人;我的媽媽是中國人,但我是美國人
身在曹營心在漢是中國安插在美國的間諜

強國人

引用:
原帖由 chungalex78 於 2018-5-18 11:02 AM 發表

身在曹營心在漢是中國安插在美國的間諜
中美開戰她就是內應

引用:
原帖由 chungalex78 於 2018-5-18 11:14 AM 發表

中美開戰她就是內應
她對中國忠貞不二

周後庭有冇放棄英直?

引用:
原帖由 香江強國人 於 2018-5-18 10:45 發表

信馬克思會好新潮?

因為馬克思係鬼佬,祟洋媚外心態。
有人話係新潮咩
又打稻草人

移民和入籍那裏,純粹個人對那地方的喜好,例如為環境,為工作發展,為生活模式,不一定全為政策。
最重要你有多少能力滿足別國的移民要求。
無錢無本事就只有酸。

引用:
原帖由 小稀 於 2018-5-18 11:20 AM 發表
周後庭有冇放棄英直?
周庭係漢奸甘心受外國驅使,出賣祖國利益的人而入美國籍的共產黨人只是中國安插在美國的內應身在曹營心在漢

引用:
原帖由 mart1212 於 2018-5-18 10:31 AM 發表

有咩問題,治理一個國家總有個中心思想嘅,咁啱揀咗馬克思主義啫。
如果中共用孔孟嘅思想做主導,你班友咪又話守舊。
你要講點都有話題嘅,企唔企得住就要睇吓論點有無支持力喇。 ...
治理國家最重要唔係乜嘢主義係乜嘢人提出來,而係嗰種主義在實行過程中能令國家真正得到改進。
即使歐美嘅民主制度都好,若能在以前中國這麼貧窮嘅時候,可以讓十幾億人脫貧,國家進步及富強起來,相信全中國都無人會抗拒囉。只可惜歐美嘅民主制度根本做唔到這種改變,若一個國家正處於貧窮階段,根本就不能以歐美那種民主制度方式可以得到改善。中共以前都犯過一次錯誤,以為共產主義就可以令國民生活可以改善,但事實係任何主義都不能原版複製。今天中共亦證明咗,現行改革咗嘅制度才是真正能讓中國人生活得以改善的。若然孔孟思想一樣做得到相同結果,相信根本無人會話係守舊囉。

治理國家,最重要係讓人民能有安定富足的生活,唔通為了自己所謂嘅正義真理,就要讓十幾億人民受到戰亂嘅禍害?以前或者未有實例,大家都會誤以為乜乜民主制度係好嘢嚟。但現在有眼睇吧,中東嘅戰亂就是由某些民主大國以其所謂嘅正義之道而引發,嗰啲國家人民現在如何?

引用:
原帖由 chungalex78 於 2018-5-18 11:33 AM 發表

周庭係漢奸甘心受外國驅使,出賣祖國利益的人而入美國籍的共產黨人只是中國安插在美國的內應身在曹營心在漢 ...
安插在美國的共產黨人對中國忠貞不二中美開戰就是中國軍的內應

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2018-5-18 11:33 AM 發表

治理國家最重要唔係乜嘢主義係乜嘢人提出來,而係嗰種主義在實行過程中能令國家真正得到改進。
即使歐美嘅民主制度都好,若能在以前中國這麼貧窮嘅時候,可以讓十幾億人脫貧,國家進步及富強起來,相信全中國都無人會抗拒囉。只可惜歐美嘅民主制度根本做唔到這種改變,若一個國家正處於貧窮階段,根本就不能以歐美那種民主制度方式可以得到改善。中共以前都犯過一次錯誤,以為共產主義就可以令國民生活可以改善,但事實係任 ...
問題唔係咩主義,而係咩主義都反。呢啲咪唔理性囉。你走儒傢思想就會話封建守舊。你點同呢班人講呢?
你講官僚主義,政制唔完善呢啲我認同㗎,咪以為反係無理,反嘅論點一樣有話題,一樣有支持點。
最近睇咗一輯新聞專題,關於汶川民眾上訪要求調查貪污,竟然有川官跪求叫民眾唔好上訪 ,呢啲咪睇到人出聲話咁都得。

引用:
原帖由 jetflyer 於 2018-5-18 10:50 AM 發表
點為之依據血統?國籍點會係次要?一般外籍人父母都係中國籍佢就可以有資格獲取中國籍?
不是黃皮膚黑頭髮的外國人,就算得到中國國籍亦很少被視為中國人,通常被稱為 在中國的外國人

畜牲不如才會崇洋追求所謂民主

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]