• 瀏覽: 80,256
  • 回覆: 537
  • 追帖: 3
+6
上面個回應係某個人睇法,唔足以代表所有中國人。所以無須理會。
呢個貼唔會有你哋無法反駁,無討論空間嘅回應,大家可以繼續插。
呢啲無支持點嘅貼企唔穩嘅。

這課文所有生活在中華人民共和國香港特別行政區的小孩,都應該學。

不接受的,移民做外國人,以後唔好返來,香港唔適合你。

不夠這隻歌洗腦:
https://www.cowboylyrics.com/lyrics/lynn-abbie/i-am-an-american-31980.html
不過,唔識英文就無效!

咁有乜問題?

可能有催眠效果:
不過目的是叫美國後生仔去死,或許去殺人?
https://www.youtube.com/watch?v=ox4IRQVGsBU

引用:
原帖由 超靚仔17 於 2018-5-18 01:30 發表

習明澤:我的爸爸是中國人;我的媽媽是中國人,但我是美國人
樓主連點先係美國人都唔識就亂噏
真丟架!

中國話

引用:
原帖由 starr 於 2018-5-18 12:20 發表

實踐是檢驗真理的唯一標準~ 任何理論亦不能脫離現實~

「中國人」就是以血統為主要基礎
「美國人」、「新加坡人」主要以國籍為基礎
所以分辨「你是什麼人」不能一概而論

當然,一般人習慣以自己角度出發,你們新加坡人是比較難接受的 ...
中國人應該係以文化為標準
根據金燦榮老師既講法
中國係唯一一個文化國家

引用:
原帖由 星海揚帆 於 2018-5-19 01:54 AM 發表
中國人應該係以文化為標準
根據金燦榮老師既講法
中國係唯一一個文化國家
點會係唯一,最少猶太人也是文化認同吧

直入式教育,中國廢人

黃豬自high文,又好似發現新大陸

引用:
原帖由 山上的天才 於 2018-5-18 03:47 AM 發表
取了別國國籍,衹是換了“國籍”
印度籍、巴基斯坦籍....
但人種血脈仍然脫不了“中國”
除非是自欺卻欺不了人的白癡!
正解!無論你係乜嘢國籍都好!只要你嘅血統係中國人,人家只會稱呼你做乜籍「華人」呢樣嘢係改變唔倒!但當然有啲人可能會話「華人」唔一定代表中國!
對不起!咁就等同嗰班唔認自己係中國人嘅港獨友一樣!只可以呃倒自己!自我感覺良好而矣!

為何黑頭髮,黑眼睛、黃皮膚就是中國人?

不斷重覆我是中國人有咩問題

唔通要不斷重覆我是黃蟲 我是漢奸孽畜咩

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]