• 瀏覽: 25,380
  • 回覆: 55
這個短片是CNN旗下的GBS工作室在中國不久前拍攝的,短片裡的主人公是兩位河北老人,他們就是井陘的賈海霞和賈文其。這兩位老人來自河北井陘縣冶裡村,賈海霞的左眼是先天性白內障,從小失明,右眼又在打工時落下殘疾。賈文其則是小時候觸電,丟失了雙臂。2001年,兩人突發奇想,決定承包村裡沒人要的50多畝河灘來植樹,村委會知道後,一分錢沒要就給他們簽了合同。每天早上,看不清道路的賈海霞就拽著賈文其的衣袖,去他們承包的河灘上去種樹。過河時,賈海霞幫賈文其卷起褲腿,賈文其就背上賈海霞趟過去。為了省下買樹苗的錢,賈文其就把賈海霞扛在肩頭上,把大樹上的小樹枝砍下來,作為樹苗。賈文其沒有手,就用腳趾頭把住水桶...

https://www.youtube.com/watch?v=aGARKGQpaII進入香討影片區

香港,外國兩個老人早已入老人院,綜援,俾政府包養。仲使乜咁辛苦搵食咩。

引用:
原帖由 香江強國人 於 2018-5-17 22:12 發表
香港,外國兩個老人早已入老人院,綜援,俾政府包養。仲使乜咁辛苦搵食咩。
有用既人同廢柴有好大分別

引用:
原帖由 星海揚帆 於 2018-5-17 10:15 PM 發表

有用既人光做不説,,廢柴除咗一堆廢話就凈係廢柴.....好似二樓...

引用:
原帖由 星海揚帆 於 2018-5-17 10:15 PM 發表

社會救助,政府救助係應有之義。

引用:

你當你主人鄧小平,朱鎔基,李鵬等等一眾高官係廢柴。全部免費享用國家醫療,退休福利。

引用:
原帖由 香江強國人 於 2018-5-17 10:12 PM 發表
絕對無系美國,美國大把老人訓街..

引用:
原帖由 食指 於 2018-5-17 11:21 PM 發表

絕對無系美國,美國大把老人訓街..
中國無老人瞓街咩?

大家不同層次, 觀點自然不同, 自食其力有何不可, 政府扶助老弱亦是應有之義, 何須爭拗 

引用:
原帖由 香江強國人 於 2018-5-17 11:23 PM 發表

中國無老人瞓街咩?
咦,系你話外國嘅老人一早送哂去養老院wor
美國大把老人訓街就證明你講嘅唔系事實...

引用:
原帖由 香江強國人 於 2018-5-17 11:23 PM 發表

中國無老人瞓街咩?
你有需要時就會話火星都有人瞓街

引用:
原帖由 食指 於 2018-5-17 11:37 PM 發表

咦,系你話外國嘅老人一早送哂去養老院wor
美國大把老人訓街就證明你講嘅唔系事實...
你唔信可以去美國睇下,美國有冇老人院。

引用:
原帖由 香江強國人 於 2018-5-18 08:56 AM 發表

你不如問下美國有冇幼稚園?

引用:
原帖由 香江強國人 於 2018-5-18 08:56 AM 發表

中國一樣有養老院,看事不能太片面。

引用:
原帖由 香江強國人 於 2018-5-17 10:12 PM 發表
祝你早D享受你所講既福利喔!弓起、弓起!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]