註冊 登入

[本地新聞] 林鄭月娥:惠州土地比香港大十倍 冀與大灣區城市互補 - RTHK

林鄭月娥:惠州土地比香港大十倍 冀與大灣區城市互補 - RTHK E-mail 此主題給朋友

行政長官林鄭月娥展開訪問惠州及廣州的行程。她早上抵達惠州,與惠州市副市委書記、代市長劉吉會面。 劉吉表示,林鄭月娥帶隊考察惠州,充分體現她和特區政府對粵港澳大灣區建設的高度重視。 林鄭月娥表示,早上到訪惠州西湖,心情輕鬆愉快。她形容惠州和香港關係很密切,兩地交往對未來的經濟社會發展是很大的動力。她說...

既然冇得開山填海增加土地,咁直接同廣東溶為一體就更加好

新聞來源連結:
http://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1396634-20180516.htm

她又說香港的地有限,和大灣區其他城市互補,而惠州幅員很大,土地比香港大10倍,而香港沒有地發展,她看到地就開心。

回覆 引用 TOP

真係唔明淋病呢條婦人走去惠州搞乜春? 惠州跟香港中間隔咗一個深圳, 惠州大把土地又點, 香港人唔會去惠州發展, 香港唔係冇土地, 而係有超過50%的土地係由野豬野牛霸佔, 只要攞幾個%的土地出來發展, 香港就可以解決土地問題.

人生有很多沒有道理的事情                这里是中国
預料之內的事沒有發生                     This is China
預料之外的事卻發生了                  中国 - 最炫民族风
如是我聞 必作如是觀
引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2018-5-16 05:25 PM 發表

真係唔明淋病呢條婦人走去惠州搞乜春? 惠州跟香港中間隔咗一個深圳, 惠州大把土地又點, 香港人唔會去惠州發展, 香港唔係冇土地, 而係有超過50%的土地係由野豬野牛霸佔, 只要攞幾個%的土地出來發展, 香港就可以解決土地問題. ...
野牛都有居港權,你留意下每個野牛耳仔係有個黃色牌仔記錄身份

到現在還開不了內地的銀行

有回鄉證,香港身份證,香港地址證明都唔得

又要報稅單 深圳地址 其他有照片的證件

煩到嘔泡,仲講咩融合

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2018-5-16 05:25 PM 發表

真係唔明淋病呢條婦人走去惠州搞乜春? 惠州跟香港中間隔咗一個深圳, 惠州大把土地又點, 香港人唔會去惠州發展, 香港唔係冇土地, 而係有超過50%的土地係由野豬野牛霸佔, 只要攞幾個%的土地出來發展, 香港就可以解決土地問題. ...
送環保撚到粵L

引用:
原帖由 hoikittsang 於 2018-5-16 05:29 PM 發表

煩到嘔泡,仲講咩融合
農行國貿分行只須回鄉證,內地手機號碼,以及粵B地址(不用證明,你懂的)就行

香港個個人均居住面積就得百零呎...

見到地就一定隻眼發光`

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hoikittsang 於 2018-5-16 05:29 PM 發表

煩到嘔泡,仲講咩融合
你講的嘢真定假? 我十年前在深圳開咗幾個銀行戶口, 包括中銀, 工商, 郵政, 銀行職員只問我在大陸的地址, 我當年未在大陸買樓而求其作一個地址, 都可以開戶口, 在大陸銀行開戶口係唔需要香港地址.

人生有很多沒有道理的事情                这里是中国
預料之內的事沒有發生                     This is China
預料之外的事卻發生了                  中国 - 最炫民族风
如是我聞 必作如是觀
引用:
原帖由 三級警司 於 2018-5-16 05:29 PM 發表

送環保撚到粵L
我由深圳雙龍坐普通公交車去惠州大亞灣, 淡水, 十里銀灘, 沿途都係平地, 要隔很遠車程才見一個住宅小區,

熱門搜尋: 裝修設計 女傭 通渠 辦公室傢俬 兒童傢俬 service apartments 漏水
如是我聞 必作如是觀

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 三級警司 於 2018-5-16 05:32 PM 發表

農行國貿分行只須回鄉證,內地手機號碼,以及粵B地址(不用證明,你懂的)就行
在大陸開銀行戶口, 最重要係有一個實名登記的大陸手機號碼, 地址反而唔重要.

如是我聞 必作如是觀

回覆 引用 TOP

蠻夷之地

熱門搜尋: 激光脫毛 面霜 去印

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2018-5-16 05:59 PM 發表

你講的嘢真定假? 我十年前在深圳開咗幾個銀行戶口, 包括中銀, 工商, 郵政, 銀行職員只問我在大陸的地址, 我當年未在大陸買樓而求其作一個地址, 都可以開戶口, 在大陸銀行開戶口係唔需要香港地址. ...
你都識講10年前。。。。。。

特首官邸搬上惠州啦咁開心就

我問我 我既戰友係咪就係我一個
我為我 既生命戰鬥要我保衛我
我話我 進一步退一步 我都難過
我想我 放棄我 唔再識分對錯

回覆 引用 TOP

香港併入惠州啦笨!

狗即是狗, 永遠只可以守門口...................

回覆 引用 TOP

37 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。