• 瀏覽: 32,349
  • 回覆: 253
  • 追帖: 3
+5
引用:
原帖由 Zzlaz 於 2018-5-16 05:52 PM 發表
禁韓令去左邊?
幾時有過禁韓令?唔去韓國、唔買韓貨係民間自發,政府無唔畀喎。

引用:
原帖由 lamqqq 於 2018-5-16 06:09 PM 發表
有後著?大陸應叫美國不要停止制裁,話時話,當日中共發出限韓令、現在要買韓國三星芯片?塊面皮都幾厚下!
這世界沒有永遠的敵人只有永遠的利益

為免受制於人, 中國最終都應該自己研發, 不要給別國睇死

引用:
原帖由 日本美國火星 於 2018-5-16 06:07 PM 發表
赤共大陸豬專用老美矣瘋
香港d黃屎狗只買本地電話?

引用:
原帖由 cusooninhk 於 2018-5-16 05:07 PM 發表
Trump Trump 加快美國芯片工業萎縮,haha.
當沉 令美國人自食惡果!

要分析中興事件,先要明白電子行業一些相互關係
中興的美國供應商大多只是芯片設計公司,自已冇生產線,耍委託另一些半導體公司 (例如南韓的三星、台灣的台積電) 生產芯片
半導體公司建設每條芯片生產線,成本以數百億港元計,一定要向銀行融資,若果智能手機市場突然冰封,冇可能有其它電子產品可以接替食左d產能,唔夠生意fully load條生產線,冇錢還,好易破產

高通(Qualcomm)只是一間芯片設計公司,主耍委託南韓的三星生產芯片
Apple同高通一樣,自已都冇生產芯片,iPhone 8的A11 CPU芯片是委託台灣的台積電生產的

若高通冇左中興的訂單,自然會大幅減少對三星的訂單
若中國報復,制裁Apple,禁售iPhone,Apple同樣會cut一半對台積電的訂單
世界上兩間最大的芯片生產商同時破產,後果係......

引用:
原帖由 JamesDurbin 於 16-5-2018 05:35 PM 發表

x2
美國聲明會懲罰仍然與伊朗做生意既盟國企業。同理,只要美國要制裁中興,三星賣晶片俾中興就會被懲罰,甚至整個南韓。
呢單係假新聞居多。 ...
美國只係禁止將任何包含美國科技的產品賣比中興
若中興買三星自己設計及生產的芯片,美國冇權禁止

引用:
原帖由 apmichael 於 2018-5-16 06:13 PM 發表

幾時有過禁韓令?唔去韓國、唔買韓貨係民間自發,政府無唔畀喎。
原來cctv唔放韓星,係和政府無關,幾時cctv不是政府的?
中國民眾現在有多少示威是合法而沒有政府支持?

引用:
原帖由 supremeabc 於 2018-5-16 04:50 PM 發表
呢個世界冇話冇咗邊個唔得,最緊要做生意有錢賺 ! 美國晶片商冇咗大客準備裁員啦 !

外電報道,據三星電子一名高層,公司正與包括中興通訊(00763)(000063.SH)等多家中國手機廠商洽談,以供應流動處理晶片。市場估計,供應協議若落實,將對美國晶片巨頭高通構成巨大壓力。 

曾任職高通的三星旗下邏輯晶片(logic chip)開發商System LSI主 ...
佢老美好偉大,為咗韓國居然送個大客比人

引用:
原帖由 cwbguy 於 2018-5-16 06:30 PM 發表

美國只係禁止將任何包含美國科技的產品賣比中興
若中興買三星自己設計及生產的芯片,美國冇權禁止
不過侵侵可以罰罰韓國🇰🇷

引用:
原帖由 siupercy 於 2018-5-16 05:22 PM 發表
唔怪之得傻侵縮晒沙,原來搵三星頂高通就得。 不過點都好,捱多幾年大陸芯片發展追到上黎,到時尾國佬打爆個春袋都無用,只會後悔今日既 on 9。
只怕佢連三星都制裁,咁就真係世界大戰啦。

引用:
原帖由 silanai 於 16-5-2018 06:09 PM 發表
三星如果夠膽供應晶片給中國丶侵侵就會罰罰韓國 🙄
點罰韓國?
調走所有駐韓美軍?
係就快d

三星高層.........係高層做清潔個個🤣
可信如毒果的消息人仕🤔

引用:
原帖由 cwbguy 於 2018-5-16 06:34 PM 發表

點罰韓國?
調走所有駐韓美軍?
係就快d
會叫肥仔金把核試射錯到南韓

中國冇左唔iphone唔會死架喎,到時只會加速更多人用an撞,到時三星華為同其它大陸牌子直接同兩大芯片公司買咪一樣

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]