• 瀏覽: 78,403
  • 回覆: 543
  • 追帖: 10
+5
引用:
原帖由 tomickwan 於 2018-5-16 10:43 PM 發表
心臟病唔係突發。咁唔通係預先安排好既 ??
如果主角買左醫療保險就可以賠

引用:
原帖由 fbd51e3396c762 於 2018-5-16 10:31 PM 發表

你咪吾買囉, 吾一定出事。
不過我次次兩份。公司一份, 自己一份。
我復你係因為你無知。
香港蠢人多,廢事你教壞人。

主角點解吾問下自己有心藏病都不買醫療保險,就算去到外地都可以幫補一下

旅遊保險係防意外唔係防病變,睇修哥同Joe junioi成日出現的旅遊廣告就明晒啦,仲要拗?

引用:
原帖由 抽後算帳 於 2018-5-16 10:48 PM 發表
旅遊保險係防意外唔係防病變,睇修哥同Joe junioi成日出現的旅遊廣告就明晒啦,仲要拗?
又好似係。。。

引用:
原帖由 Barocc0122073 於 2018-5-16 10:39 PM 發表

咁就更PK,,你想走都唔得....係對方架車既保險賠你喎...更唔關你份旅保事...咁聰明啊...
兩舊零水既旅保就想賠你7~8拾萬...? 香港人真係食懵咗.. ...
比個賊打左個心兩下,一樣可以賠

主角媽媽如果因係外地心臟病死左,一定可以賠專機番來,以及小小身後事錢

我諗旅遊保險應該改名叫做: 旅遊意外保險, 即係旅遊期間發生意外嗰啲才保

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2018-5-16 10:34 PM 發表

醫生唔會開出證明書, 你知唔知[隱性心臟病]???
我只知心臟病不是一朝一夕會病發,所以旅遊保要賠償心臟病發幾乎沒有可能。是否合理不是我等一般保險業門外漢可置喙,需留待有關機構作權威性的判決。

買保險, 其實都有D似賭錢 .... 正常情況, 投保人無事, 就輸本,

投保人出事, 就要視乎買中既項目, 買得大, 賠得多

引用:
原帖由 蒲精之精 於 2018-5-16 18:31 發表
所以有班儍佬話,去旅行要買保險,實際多能餘
唔只傻佬仲有我呢個傻婆

買唔買真係個人意願 我身邊朋友同事親戚都有人買有人唔買

唔買唔緊要 當有事有野要上身 你冇保險幫你墊下底 分分搞到屋企人要為你奔波撲水去救你返香港 咁唔買就唔好喊 正所謂條路自己揀乜乜唔好喊

一份旅保每日五十蚊 去得旅行點解要慳埋呢d小數目

我買保險我完全係唔會想去claim 買保險原意就係張個自己原本要負個責任搵其他人去咩飛

去得旅行根本唔會慳個一千蚊旅保 講得難聽少少 我就係送錢比保險佬去洗

引用:
原帖由 曹木各 於 2018-5-16 03:28 PM 發表

不少人外遊前都會購買旅遊保險以防萬一,惟消委會發現市面上多款旅保,索償條款複雜且要求多。有一家三口歐遊時,母親因心臟病及中風花70萬元入院治療,但保險公司指心臟病不屬突發性疾病故不獲賠償;而旅客常遇 ...
😂保險佬最叻捉字䘄

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2018-5-16 06:53 PM 發表
感冒有得賠啦瓜,感冒仲唔係突發?!
到時話有墊底費,五千蚊樓下你自己俾。

旅保點同e保呀
唔好誤導人好喎

十保九騙

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]