• 瀏覽: 78,365
  • 回覆: 543
  • 追帖: 10
+5
旅遊保險保心臟病?咪玩啦,聽落都覺得好笑

引用:
原帖由 預言家_諾查丹 於 2018-5-16 09:30 PM 發表
唔賠好正常啦!否則邊個有心藏病咪買份百零蚊旅遊保又周圍去,有事上嚟做手術就有得賠,咁仲有人買醫保?
咪係。不如將旅保改做萬能保好過啦。

引用:
原帖由 蒲精之精 於 2018-5-16 06:31 PM 發表
所以有班儍佬話,去旅行要買保險,實際多能餘
但意外個 D ,你唔買,當地醫院條數上身。

旅遊保險係一次過付保費, 只係幾舊水保費, 主要係保交通工具的意外, 例如飛機在半空跌下來, 呢種意外的機會率係太細, 所以只收幾百元保費, 買個安心.

引用:
原帖由 johnwong9394 於 2018-5-16 10:07 PM 發表

但意外個 D ,你唔買,當地醫院條數上身。
你買左,吾代表會吾上身

引用:
原帖由 曹木各 於 2018-5-16 03:28 PM 發表

不少人外遊前都會購買旅遊保險以防萬一,惟消委會發現市面上多款旅保,索償條款複雜且要求多。有一家三口歐遊時,母親因心臟病及中風花70萬元入院治療,但保險公司指心臟病不屬突發性疾病故不獲賠償;而旅客常遇 ...
旅行係借囗,真正目的係去醫病,重點係急救邊使用70萬咁多,做手術先要咁多錢

引用:
原帖由 蒲精之精 於 2018-5-16 06:57 PM 發表

吾洗膽心,到時又會揾D條款拒賠架啦
無知

引用:
原帖由 曹木各 於 2018-5-16 03:28 PM 發表
https://resource01.ulifestyle.com.hk/res/v3/image/content/2070000/2073736/002_01_a_20180516_L.jpg

不少人外遊前都會購買旅遊保險以防萬一,惟消委會發現市面上多款旅保,索償條款複雜且要求多。有一家三口歐遊時,母親因心臟病及中風花70萬元入院治療,但保險公司指心臟病不屬突發性疾病故不獲賠償;而旅客常遇 ...
哦,原來係咁!

引用:
https://resource01.ulifestyle.com.hk/res/v3/image/content/2070000/2073736/002_01_a_20180516_L.jpg

非常合理既一樣事情。香港人不可以極度無知!講出黎真係唔怕比人笑!

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2018-5-16 09:49 PM 發表

有得拗,佢病發可能唔關旅遊事,唔去旅行都會病發啦,睇下醫生有冇意見可供參考,才可判定。
咁墮機呢?佢唔坐都墮啦,依你講法咪又唔洗賠?其實香港D保險係專搵笨柒。我唔信有一個人買保險會睇晒D保單。

引用:
原帖由 蒲精之精 於 2018-5-16 06:31 PM 發表
所以有班儍佬話,去旅行要買保險,實際多能餘
咁我的確去旅行比車撞到,全數賠足既

亦有試過比人偷左野,亦都賠左8成

引用:
原帖由 hoikittsang 於 2018-5-16 06:57 PM 發表

下次保險公司會話

受保人在旅行前已經是感冒帶菌者,所以不屬突發疾病😊
感冒有潛伏期,係香港染到外地發病,所以唔賠

引用:
原帖由 龍頭大阿哥 於 2018-5-16 10:23 PM 發表

咁我的確去旅行比車撞到,全數賠足既

亦有試過比人偷左野,亦都賠左8成
呢D事吾知真假了

引用:
原帖由 talkabouti 於 2018-5-16 10:19 PM 發表

咁墮機呢?佢唔坐都墮啦,依你講法咪又唔洗賠?其實香港D保險係專搵笨柒。我唔信有一個人買保險會睇晒D保單。
我冇話一定冇得賠,如果醫生証明佢真係之前冇患有心臟病,咁在旅遊期間忽然出事,又唔同睇法喎。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]