• 瀏覽: 44,090
  • 回覆: 313
  • 追帖: 4
+5
引用:
原帖由 cwilson1 於 2018-5-16 02:29 PM 發表

看到這篇,感覺奇怪,多人都在7千公尺以上因缺氧而死。為啥尼泊爾政府唔吊一堆氧氣筒,設定自動售賣機在上面賣呢?相信一萬蚊一支都有人賣啦!

睇住攀山者死,都唔做佢生意? ...

佢話-50C 加三號球烈風風力是日間短暫可登峰比較理想的情況

天黑後情況是比這惡劣很多很多倍,相信冇乜機器會頂到幾日

rip

意外既野真係無人想
RIP

引用:
原帖由 cwilson1 於 2018-5-16 02:29 PM 發表

看到這篇,感覺奇怪,多人都在7千公尺以上因缺氧而死。為啥尼泊爾政府唔吊一堆氧氣筒,設定自動售賣機在上面賣呢?相信一萬蚊一支都有人賣啦!

睇住攀山者死,都唔做佢生意? ...
一,有人揾命博去冒險,唔代表就一定要人搵命博賺錢提供服務。

二,會比人話鼓吹人冒險黎賺大錢。

三,未必有用,唔記先兩年有幾個唔識游水既港女扒艇,唔肯租/買救生衣浸死咗?

引用:
原帖由 tinghimw 於 2018-5-16 03:27 PM 發表

一,有人揾命博去冒險,唔代表就一定要人搵命博賺錢提供服務。

二,會比人話鼓吹人冒險黎賺大錢。

三,未必有用,唔記先兩年有幾個唔識游水既港女扒艇,唔肯租/買救生衣浸死咗? ...
同埋冇電供應!以及果度入黑後天氣惡劣到好恐怖,d機器好易壞,又要找人上去維修!

RIP

RIP

用自己條命去搏一個虛榮, 
其實我覺得好無聊... 
因為, 大家做之前都無諗過出左事會點... 
世界有好多好多事唔駛用命搏都可以做; 
唔駛用命搏去証明 D 乜野, 
自己條命唔係淨係屬於自己. 

引用:
原帖由 oldbeer 於 2018-5-16 03:42 PM 發表

同埋冇電供應!以及果度入黑後天氣惡劣到好恐怖,d機器好易壞,又要找人上去維修!
明白。
只係講出個人意見。
就算技術上解決得倒,都冇辦法阻止人去冒險,冒得險,就一定有危險,永遠無法絕對安全!
正如先排有人跳三疊潭浸死,唔通派定水鬼隊 stand by 收錢救人?

引用:
原帖由 ibm1 於 2018-5-16 03:51 PM 發表
RIP

用自己條命去搏一個虛榮, 
其實我覺得好無聊... 
因為, 大家做之前都無諗過出左事會點... 
世界有好多好多事唔駛用命搏都可以做; 
唔駛用命搏去証明 D 乜野, 
自己條命唔係淨係屬於自己.  ...
量力而為 !

RIP         

引用:
原帖由 tinghimw 於 2018-5-16 03:52 PM 發表

明白。
只係講出個人意見。
就算技術上解決得倒,都冇辦法阻止人去冒險,冒得險,就一定有危險,永遠無法絕對安全!
正如先排有人跳三疊潭浸死,唔通派定水鬼隊 stand by 收錢救人? ...
完全同意,無論環境同人因素都冇可能整果d oxygen bottle 售賣機響果度

引用:
原帖由 剋星 於 2018-5-16 10:27 AM 發表
5300 其實好低  好普通 我都去過
係呀,好多人去西藏坐車經過唐古拉山都冇事啦,果度都5千幾6千海拔。

引用:
原帖由 剋星 於 2018-5-16 10:27 AM 發表
5300 其實好低  好普通 我都去過
你超勁!可以再去一次挑戰峯頂!

引用:
原帖由 aiiijima 於 2018-5-16 11:25 AM 發表

更多人係為左post張相係FB/朋友圈,認屎認屁罷了。
以前同事主行過幾次山,但唔熟,事主算係好人唔算高調,不過同佢玩開果班就正如你所講,之後都淡出了無再同佢地玩...

大本營都上唔到?廢

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]