• 瀏覽: 44,098
  • 回覆: 313
  • 追帖: 4
+5
rip, 玩得登珠峯, 應該有曬死的心理準備, 上次那個老師登峰迴來都講, 登峯沿途睇到不少人失去生命

引用:
原帖由 2933 於 2018-5-16 11:08 AM 發表

無人迫你睇喎!
我係唔睇毒果, 但呢度係香討, 有人出帖我就可以提問
你意思係, 唔睇毒果唔可以發言?

體質好,唔代表無高山反應,有時係相反,當年跟攀石,個會有人係天山出事失踨,成班人去天山組搜救隊,後來班人出現高反,第一個出高反,外號叫。。。。he-man . 你話。。。。。

引用:
原帖由 唔睇大台 於 2018-5-16 09:54 AM 發表
【本報訊】被視為終極旅遊挑戰的「世界第三極」珠穆朗瑪峯,不幸有港人喪命。一名理工大學圖書館IT技術員...

【本報訊】被視為終極旅遊挑戰的「世界第三極」珠穆朗瑪峯,不幸有港人喪命。一名理工大學圖書館IT技術 ...
不自量力,無咩好講

引用:
原帖由 嫣火~ 於 2018-5-16 10:13 AM 發表
rip,太過高估自己了....
佢既行程都算係大路.見唔到佢有幾高估自己.
只係低海拔人士去得高海拔, 就要有患上高山症既準備. 輕微高山反應好難避免, 重反應就講彩數.
唔想有事,一係唔去, 一係就拉長時間.

登世界高峰係高危活動, 風險自己承擔.

引用:
原帖由 lmichael 於 2018-5-16 11:21 AM 發表
體質好,唔代表無高山反應,有時係相反,當年跟攀石,個會有人係天山出事失踨,成班人去天山組搜救隊,後來班人出現高反,第一個出高反,外號叫。。。。he-man . 你話。。。。。 ...
佢梗係冇叫骷髏頭堡賜佢力量, 所以瀨嘢

引用:
原帖由 s.s.fai 於 2018-5-16 11:01 AM 發表
每坐山都有死亡率,爬上去為名為利,死左冇得好講,所謂為錢死為錢亡
更多人係為左post張相係FB/朋友圈,認屎認屁罷了。

有D行業都很有危機性例如做地盆,消防員,醫生都有一定未知風險……不過他們是為生活開飯是有血汗去做有奮鬥,如果將鬥去換取一啲名氣自豪感曬命去做D自己為有理想的事而會有生命危臉咁就無得同情因為你成功的話你們會好過引又下次用自己條命去換一D名利讚賞,這行為嚴重尊重生命……我會讚賞個平民百性去為自己生活做每天有意義的事……這件是不幸但不可憐!

都好老啦,人生早過了半。

再次証明人不能勝天

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2018-5-16 10:18 AM 發表
我想問, 一個人去爬山, 因為身體不適死左, 有咩新聞價值要頭版大篇幅報導?
始終,香港係一個安全和平嘅小城市。
平常本港已經無咩大新聞。如果呢啲都唔擺頭條嘅話,頭版會有個大空窗就好難睇

引用:
原帖由 阿火~~ 於 2018-5-16 11:06 AM 發表

呢樣野同暈船浪一樣啫,有咩叫勁唔勁,每人體質不同,我只見扮勁
勁唔勁唔係我講  請追返post有個傻仔講勁

Rip

technician 變咗IT ?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]