• 瀏覽: 44,134
  • 回覆: 313
  • 追帖: 4
+5
每坐山都有死亡率,爬上去為名為利,死左冇得好講,所謂為錢死為錢亡

引用:
原帖由 唔睇大台 於 2018-5-16 09:54 AM 發表
【本報訊】被視為終極旅遊挑戰的「世界第三極」珠穆朗瑪峯,不幸有港人喪命。一名理工大學圖書館IT技術員...

【本報訊】被視為終極旅遊挑戰的「世界第三極」珠穆朗瑪峯,不幸有港人喪命。一名理工大學圖書館IT技術 ...
RIP

引用:
原帖由 jetflyer 於 2018-5-16 10:43 AM 發表
個個人體質唔同。好似話有啲人2000米以上已有高山反應。
對的

難過

RIP
一名資深攀山教練都因為珠峰而死,可見香港攀山教練應該冇學過高山症急救方法。

引用:
原帖由 jetflyer 於 16-5-2018 10:43 發表
個個人體質唔同。好似話有啲人2000米以上已有高山反應。
好見過4樓已經有高山反應

係咁小條樓梯

引用:
原帖由 剋星 於 2018-5-16 10:51 AM 發表

同佢同行仲有9個勁人冇事
呢樣野同暈船浪一樣啫,有咩叫勁唔勁,每人體質不同,我只見扮勁

rip

引用:
原帖由 andyyyy 於 2018-5-16 10:58 AM 發表
咁又真係好多人都上過喎,每年踩單車、自駕遊去西藏果啲,都有好多好多,香港有唔少單車友都試過,連舊年登上珠峰果位女教師都帶學生踩過,唔洗話好勁先得! ...
每日都有人搭電梯, 都會有人死於非命架啦...
生命無常就係咁解 ...

引用:
原帖由 andyyyy 於 2018-5-16 10:54 AM 發表
睇下內文先!呢個體質好好架!不過當年許冠傑且泰迪羅賓去尼泊爾拍衞斯理,許冠傑中招而泰迪冇事,所以自恃好體質果啲反而要小心!
體質唔係講肌肉筋骨既

RIP

估唔到咁多經驗都出事

唔知有乜好去。

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2018-5-16 10:18 AM 發表
我想問, 一個人去爬山, 因為身體不適死左, 有咩新聞價值要頭版大篇幅報導?
你就當毒果想教育我地,挑戰高山要注意事項囉…

唔通你期望呢份垃圾報會認真報導新聞,分輕重?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]