• 瀏覽: 54,758
  • 回覆: 518
  • 追帖: 1
+29
低志森又9吹

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2018-6-7 11:33 PM 發表

原來係活在古代既儍佬! 而家乜年代都唔知!

你都對,中國人幾千年來都係奴才,係賤,又如何,你認係中國人,一樣係奴才,一樣咁賤,

因為奴才同賤己印在你基因內,中華血統無得改變! ...
唔係甘願做奴才的理由。

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2018-6-13 12:47 AM 發表

唔係甘願做奴才的理由。
你甘唔甘願都好,你都係奴才,去到世界任何地方都係奴才,因為你有中國人基因!解決方法只有即刻投胎。

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2018-6-14 12:34 AM 發表

你甘唔甘願都好,你都係奴才,去到世界任何地方都係奴才,因為你有中國人基因!解決方法只有即刻投胎。
被強奴壓主,同甘心情願做奴才,係兩件事。

而且甘心情願做奴才不特止,重要為虎作倀去「合理化」做人奴才,
想人都甘心情願做奴才,就直情枉稱中國人。

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2018-6-14 12:44 AM 發表

被強奴壓主,同甘心情願做奴才,係兩件事。

而且甘心情願做奴才不特止,重要為虎作倀去「合理化」做人奴才,
想人都甘心情願做奴才,就直情枉稱中國人。 ...
兩件事都是同一個結果,中國人就是奴才,因為中國人有奴才基因,在你的DNA中生效!

以你為例,你不願做奴才,但你無膽又無plan 去推翻中共,結果咪一樣係中共統治下的奴才,同其他人無分別。

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2018-6-14 01:02 AM 發表

兩件事都是同一個結果,中國人就是奴才,因為中國人有奴才基因,在你的DNA中生效!

以你為例,你不願做奴才,但你無膽又無plan 去推翻中共,結果咪一樣係中共統治下的奴才,同其他人無分別。 ...
錯了,
中國人的DNA係係奴才因子,否則唔會有「民為貴、社稷次之、君為輕」。

但中國人都始終係人,人力就有極限⋯⋯⋯所以唔係樣樣野都做到,
否則就唔會有出現過唔少強奴壓主的情況,
例如明朝魏忠賢、王振,宋朝童貫、唐朝魚承恩.......

無人要求任何人同呢啲閹黨鬥,但總會要求人唔好去自動送上門,臣附呢啲閹黨。

但甘心情願去做人奴才,就肯定有辱中華民族!

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2018-6-14 01:11 AM 發表

錯了,
中國人的DNA係係奴才因子,否則唔會有「民為貴、社稷次之、君為輕」。

但中國人都始終係人,人力就有極限⋯⋯⋯所以唔係樣樣野都做到,
否則就唔會有出現過唔少強奴壓主的情況,
例如明朝魏忠賢、王振,宋朝童貫、唐朝魚承恩.......

無人要求任何人同呢啲閹黨鬥,但總會要求人唔好去自動送上門,臣附呢啲閹黨。

但甘心情願去做人奴才,就肯定有辱中華民族! ...
「民為貴、社稷次之、君為輕」,這是中國政治理想、夢想,烏托邦,

民主制度好像是民為重、君為輕,但這民為重也只是選舉時的投票一刻,選舉後,民也不甚重了!即是幾年間民會「重」一次!

選舉後,西方人民一樣受當權者管治,分別是西人幾年間有權選做「誰」的奴才而己!

美國的玩法是,每四年有兩個黨比你揀,問你喜歡比哪個黨管治,喜歡做誰的奴才呢!

而中國不是西方式民主國家,所以不用跟這套玩法!

你以為不願做奴才就與別不同,高人一等嗎?  那只是你自我感覺良好罷了,根本在中共眼中,在世人眼中,

你也是不能反抗,在中共管治下的奴才,有何分別?!

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2018-6-14 01:31 AM 發表

「民為貴、社稷次之、君為輕」,這是中國政治理想、夢想,烏托邦,

民主制度好像是民為重、君為輕,但這民為重也只是選舉時的投票一刻,選舉後,民也不甚重了!即是幾年間民會「重」一次!

選舉後,西方人民一樣受當權者管治,分別是西人幾年間有權選做「誰」的奴才而己!

美國的玩法是,每四年有兩個人比你揀,問你喜歡比誰管治,喜歡做誰的奴才呢!

而中國不是西方式民主國家,所以不用 ...
首先,「民為貴、社稷次之、君為輕」,的確中國政治理想、夢想,烏托邦,
但如連呢一個理想都無,不特止,重要甘心做人奴才⋯⋯⋯⋯
咁就最好唔好再叫自己做中國人!
唔想做奴才,唔係高人一等,只係符合做中國人的基本要求。

而且證明你對外國的典章制度一知半解!

而係幾個架構互相監督,無一個架構係獨大!
例如,最近美國特朗普要令回教徒難以入境的法令,就畀人告上法庭⋯⋯⋯
因為人地係法律至高無上(法比當權者大),而立法機制又控制在人民手,
完全唔同中共以法律為工具(即係法不如當權者大)⋯⋯⋯

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2018-6-14 01:47 AM 發表

首先,「民為貴、社稷次之、君為輕」,的確中國政治理想、夢想,烏托邦,
但如連呢一個理想都無,不特止,重要甘心做人奴才⋯⋯⋯⋯
咁就最好唔好再叫自己做中國人!
唔想做奴才,唔係高人一等,只係符合做中國人的基本要求。

而且證明你對外國的典章制度一知半解!

而係幾個架構互相監督,無一個架構係獨大!
例如,最近美國特朗普要令回教徒難以入境的法令,就畀人告上法庭⋯⋯⋯
因為人地係法律至高無上(法比當權 ...
做得到既就是理想,一直做唔到既叫夢想,發夢個夢!

無論架構點複雜,管治者是主人,被管治的人就是奴才,被美國政府管治的人民是美國奴才,

被中國政府管治的人民就是中國奴才,包括你,論及可憐程度,其實你比甘願做奴才的人更可憐,

因為別人是心甘情願的,苦中有樂,你是不情願卻又逃不掉的,苦中更苦,最可憐!

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2018-6-14 09:30 PM 發表

做得到既就是理想,一直做唔到既叫夢想,發夢個夢!

無論架構點複雜,管治者是主人,被管治的人就是奴才,被美國政府管治的人民是美國奴才,

被中國政府管治的人民就是中國奴才,包括你,論及可憐程度,其實你比甘願做奴才的人更可憐,

因為別人是心甘情願的,苦中有樂,你是不情願卻又逃不掉的,苦中更苦,最可憐! ...
你想做奴才,我唔阻你。

不過我會爭取做主人。

pk

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2018-6-14 10:47 PM 發表

你想做奴才,我唔阻你。

不過我會爭取做主人。
你想爭取做主人,個plan呢? 一直問你你都無plan,無plan 叫我點信你?

我幫你講埋個plan:就係「我要一直廢up落去,就做到主人,這是我的夢想,我在夢中做主人!」

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2018-6-16 01:11 AM 發表

你想爭取做主人,個plan呢? 一直問你你都無plan,無plan 叫我點信你?

我幫你講埋個plan:就係「我要一直廢up落去,就做到主人,這是我的夢想,我在夢中做主人!」 ...
我爭取唔到做主人,都唔辱及列祖列宗去甘心做人奴才,重要為虎作倀,令人要做奴才。

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2018-6-16 01:28 AM 發表

我爭取唔到做主人,都唔辱及列祖列宗去甘心做人奴才,重要為虎作倀,令人要做奴才。
你祖宗有無移民外國?如果無,都係逃不掉的奴才,而且是甘願做中國奴才的,

所以你無辱及你祖宗,你祖宗一樣咁賤,請放心!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]