• 瀏覽: 22,175
  • 回覆: 107
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 狂人甲 於 2018-5-14 03:00 PM 發表

師兄,你自己冤氣大姐,唔爽,你吹支雞,搞下反共,或者反政府遊行 ,睇下幾多人!!
鍵盤戰士

引用:
原帖由 貓男 於 2018-5-15 03:03 PM 發表

你真係理解?
定係你選擇性同情佢地?

同一個情景,當事人唔同就俾你用唔同嘅尺嚟衡量,
嗰啲先叫怨氣。
我只係理解勇武班人怨氣所在,並不同意,不理解佢地的行為,亦沒有同情佢地。當中分別,你明白嗎?

至於所謂用唔同尺衡量,我不同意。警察和暴徒,身分上已有不同。認同警察打暴徒,不一定就要認同暴徒打平民。

引用:
原帖由 Moo~ 於 2018-5-15 16:33 發表

我只係理解勇武班人怨氣所在,並不同意,不理解佢地的行為,亦沒有同情佢地。當中分別,你明白嗎?

至於所謂用唔同尺衡量,我不同意。警察和暴徒,身分上已有不同。認同警察打暴徒,不一定就要認同暴徒打平民。 ...
你覺得暴徒打平民係因爲怨氣,
定係覺得公職人員打暴徒唔係因爲怨氣?

每個人都有解釋自己行為嘅原因,亦要爲自己嘅行爲負責。
但你嘅"明白",會否扭曲咗佢哋嘅原因?
你嘅唔認同,又是否佢地嘅所想?

香港被英國割讓時,有冇人為廣東話/普通話爭取爲法定語言?
香港在二戰淪堪時,有冇人堅持要日本道歉賠償?
香港會歸前有冇人爲英國貶低海外英國護籍而抱怨?

好多好多不公平嘅事,有啲道理在我,有啲道理不在我。
如果單以自己覺得ok就係對,不ok就不對,
咁個社會實嚴重分裂。

係得你依條細青多冤氣唧。。唔係你又代表香港人呀

引用:
原帖由 緋村劍心傳說 於 2018-5-14 08:45 AM 發表
之後來個經濟危機!
Ha ha ha 政府死硬
哈哈。 由2014年尾之後就係咁啦。 講咁耐死硬未死囉

多得漢奸犯民

引用:
原帖由 bryan13 於 2018-5-14 10:20 PM 發表

你叫班智障同你die for HK??

「獅頭」掛港獨巨幡失敗,五男女落荒而逃。昨晨九時許,五名男女登上獅子山郊野公園,企圖在近獅頭位置,掛上一幅約廿五米乘七米的巨型直幡,據了解,該直幡藍底白字,寫有「Die for Hong Kong independence 香港獨立以死相搏」的字句,惟因當時刮起大風,五人經多番嘗試仍未能成功,適時有行山人 ...
希望佢地唔好放棄,下次跌死2件

引用:
原帖由 ntworks 於 2018-5-15 08:45 AM 發表

香港搞個創科局都差不多被拖瓜。加上香港人冇魄力,唔敢搞傳統以外嘅創業。有啲仲畫地為牢,同大陸畫清界線,但又走唔出香港。
香港咁細,人材不多,除咗食老本之外,仲可以靠乜? ...
食老綜

引用:
原帖由 26chris 於 2018-5-15 04:39 PM 發表

認同七件垃圾笑死人咩
知你唔你人啦,唔好吠啦

經濟差苦的是老百姓,而不是政棍。

因為強積金呃錢,政府又唔派錢

有冤氣咩?只係班狗唔夠狗糧食,一直亂吠嘈生曬~

唔太明白師兄問題所在,我盡量回答我心中所想。

我同意每個人都要為自己行為負責。有怨氣唔代表要有行動。怨氣可以人人有,行為就必須被法律定下的規則規範,社會才不會混亂。

我覺得能理解暴徒有怨氣,但法律上人情上我都不能認同。可能我理解和他們不同,但我的理解如何,他們也是錯。

我認為警察打暴徒是否因怨氣都有理有節,但法律上不能接受。即使我認同他們,最終他們也須遵守法律。

但我亦認為法律並不是最大。法律之上還有權力。拳頭大就是道理,至今仍是定律,是現實。所以戰爭時不會有道理可言。以為法律等於公平,大於一切,是自欺欺人。所以你所說的例子,根本沒有公平不公平的問題。

每個人有不同想法,不同價值觀,才是正常。所以權力下才有法律,令社會貼近公平,不至混亂。

引用:
原帖由 benadsl 於 2018-5-15 12:10 PM 發表

我不相信林鄭月娥同志敢違抗黨中央和習主席的指示
Hea做你吹得佢漲
個財政預算案已經夠絕啦!照顧大戶業主多過做其他野
重講乜會壓抑樓市,大戶退稅隨時可以買多兩間樓呀! 幫基層? 幫富戶就真!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]